Dostupni linkovi

Gradonačelnik Zagreba obećava rješavanje pitanja zagađenja


Opasne čestice PM 2.5 nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva u automobilskim motorima ili kod grijanja na drvo i ugljen (ilustrativna fotografija)
Opasne čestice PM 2.5 nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva u automobilskim motorima ili kod grijanja na drvo i ugljen (ilustrativna fotografija)

Izmišljene brojke o zagađenju zraka u Zagrebu su problem, ali zagađenje zraka u Zagrebu nije izmišljen problem, poručili su iz zagrebačkih gradskih vlasti nakon objava švicarskog portala IQAir kako je Zagreb 1. studenog imao drugi najzagađeniji zrak na svijetu, odmah nakon pakistanskog Lahorea.

Portal navodi podatke sa četiri postaje za mjerenje onečišćenja zraka u Zagrebu, od kojih se dvije nalaze u Novom Zagrebu, a jedna od njih, koja redovito daje najlošije brojke – uopće nema uređaje za mjerenje, dakle da u stvari ne postoji, upozorili su mediji.

Onečišćenje zraka u Zagrebu postoji, i riješit ćemo ga, navodi zagrebački gradonačelnik iz zeleno-lijeve platforme "Možemo!" Tomislav Tomašević.

Zagađenje zraka je problem koji se ponavlja već godinama, i krajnje je vrijeme da ga rješavamo: Tomislav Tomašević (na fotografiji, Zagreb, 30. svibnja 2021.)
Zagađenje zraka je problem koji se ponavlja već godinama, i krajnje je vrijeme da ga rješavamo: Tomislav Tomašević (na fotografiji, Zagreb, 30. svibnja 2021.)

"Vidjeli ste da ove neke postaje za mjerenje nisu točne, ali sa druge strane i na službenim postajama imamo povećanje razine ovih lebdećih čestica. Vjerujem da će se to sada kroz nekoliko dana raščistiti sa promjenom vremena, ali opet će se javljati. To je problem koji se ponavlja već godinama, i krajnje je vrijeme da ga rješavamo – mjerama energetskog siromaštva i drugačijom prometnom politikom u gradu", najavio je Tomašević na konferenciji za novinare 2. studenog.

Kritičnog 1. studenog najgora je situacija bila sa "finim česticama" PM 2.5, kojih je u zraku bilo 11.7 puta više od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva u automobilskim motorima ili kod grijanja na drvo i ugljen.

Riječ struke

Međutim, i bez izmišljenih podataka sa mjerne postaje bez mjernih uređaja, četrdesetak dana godišnje, obično u ne prehladna i vlažna vremena kao što je ovih dana, u Novom Zagrebu je kvaliteta zraka loša.

"Zadnjih dana imamo stabilnu meteorološku situaciju sa vrlo slabim vjetrom i sa maglama, znači sa zrakom koji je velike gustoće i nalazi se u blizini zemljine površine. To su situacije u kojima su povoljni uvjeti za porast koncentracija", kaže redovita profesorica meteoroloških predmeta sa Geofizičkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Zvjezdana Bencetić Klaić.

Znanstvenica dodaje da web-stranicu sa podacima o onečišćenju zraka u svjetskim gradovima održava kompanija koja se, u stvari, bavi proizvodnjom pribora i uređaja za pročišćevanje zraka, pa da im je "u interesu prodati što više uređaja".

Tomašević je podsjetio da su u sklopu strategije suzbijanja energetskog siromaštva koncipirali niz mjera kako pomoći onima koji se još griju na kruta goriva koja zagađuju zrak, i da su sklopu svoje zeleno-lijeve strategije upravljanja Zagrebom posvećeni povećanju udjela korištenja javnog prijevoza, a smanjenju udjela korištenja automobila na području grada Zagreba.

Problemi rješivi, upitna je brzina

Dugogodišnji ekološki aktivist Toni Vidan u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) uvjeren je da zagrebačke gradske vlasti mogu - što se tehničke i tehnološke strane tiče - u dogledno vrijeme riješiti problem onečišćenja zraka u Novom Zagrebu.

"Međutim, institucionalno i financijski je to vrlo upitno, jer su gradsko zakonodavstvo, institucije i uprava naslijeđeni iz perioda koji je bio evidentno kriminalan. Nove zagrebačke vlasti sasvim sigurno žele to riješiti i učinit će sve da to riješe, ali nemam dovoljan uvid u stanje stvari da dam neku kumpetentnu procjenu kojom će se to brzinom riješiti", kaže Vidan

"Kao dugogodišnji aktivist mogu reći: da, svi ti problem su rješivi, međutim brzina kojom će se riješiti zavisi od pravog stanja naslijeđenih stvari, koje se evidentno tek otkriva", oprezan je ekološki aktivist.

Što je poručio zavod?

Na službenim stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba "Dr. Andrija Štampar" navodi se da "kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi.

Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu Zavod je dao sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, "za djecu, trudnice, starije, kronično bolesne, imunokompromitirane i pušače".

'Zagreb najgore rangirani grad u EU'

I 2. studenog, kada je na toj stranici kvaliteta zraka u Zagrebu iznova ocijenjena kao "nezdrava", ta postaja koja nema mjerne uređaje tvrdi da je količina zagađenja 152.

"Službena" mjerna postaja u Novom Zagrebu izmjerila je u 14 sati tri puta manje – 53,37 i upozorila da je kvaliteta zraka "vrlo loša".

Prema podacima portal IQAir 2. studenog u 14 sati, najzagađeniji je zrak u Delhiju u Indiji. Zagreb je na 11. mjestu, Skopje na 19., Beograd na 26., Priština na 60. i Sarajevo na 82. mjestu.

Najgori europski grad je Moskva, koja je na šestom mjestu, Zagreb je najgore rangirani grad u EU, a za njim slijedi Krakov koji je na 17. mjestu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG