Dostupni linkovi

Hrvatska protjeruje ruskog diplomata


Potez solidarnosti: Andrej Plenković
Potez solidarnosti: Andrej Plenković

Hrvatska će biti jedna od država članica Europske unije koje će na slučaj trovanja nervnim otrovom dvoje ljudi u Velikoj Britaniji reagirati protjerivanjem ruskog diplomata, najavio je premijer Andrej Plenković. Odluku o protjerivanju ruskih diplomata donijele su istovremeno i Sjedinjene države, Kanada i 13 država članica EU.

Hrvatska će jednog akreditiranog ruskog diplomata proglasiti personom non grata, a tako će postupiti još 13 država članica Europske unije koje će, najavio je premijer Andrej Plenković. To je europski odgovor na napad nervnim otrovom u Salisburyju, nakon što se Europsko vijeće u petak usuglasilo da je Rusija "vrlo vjerojatno" odgovorna za napad nervnim otrovom na Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju u Velikoj Britaniji, a veleposlanik Europske unije povučen iz Moskve. „Naš potez, koji nije usamljen, politička je poruka solidarnosti“, kazao je.

„U ovakvim okolnostima, s obzirom na to što se dogodilo na teritoriju jedne – između ostaloga – i stalne članice Vijeća sigurnosti, države koja je s nama u EU, države s kojom smo u Sjevernoatlantskom savezu, korištenje takvog tipa oružja, a riječ je o nervnom otrovu, je događaj koji ne može ostati bez jasne politike poruke. I ovo što rade države članice Europe unije danas – ne radi to samo Hrvatska, radi to veliki broj članica i rade to iz tog kuta i te logike.“

Očekuje li premijer ruske protumjere, zanimalo je novinare.

„To nije na meni niti da komentiram, niti da spekuliram.“

Plenković ne očekuje da će ovaj hrvatski potez utjecati na pred koji dan postignuti dogovor da se ruska državna Sberbank vraća u dogovor o nagodbi u Agrokoru i povlači sve tužbe u trećim zemljama, a zauzvrat izvanredna uprava Agrokora priznaje njihovo potraživanje od preko milijardu eura.

„Mislim da su pozitivni pomaci koji su ostvareni prošlih tjedana jako dobri i da ih treba pozdraviti i konsolidirati. Mislim da ovo nema nikakve veze jedno s drugim.“

Iako su mnogi upozorili da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bitno odstupa od Vladine vanjske politike, ali i od stava Europske unije, kada je prošlog tjedna - na sam dan početka Europskog summita na kojem je donesena ocjena o odgovornosti Rusije - prva od čelnika država Europske unije telefonski čestitala izbornu pobjedu ruskom predsjedniku Putinu, i bez ikakvih ograda u kontekstu najnovijih događaja sa nervnim otrovom u Engleskoj pozvala ga da posjeti Hrvatsku, Plenković smiruje loptu.

„Što se tiče današnjeg stava i današnje odluke, ona je dogovorena na razini državnog vrha, dakle svi smo se oko toga usuglasili. Što se tiče dijaloga koji predsjednica vodi s ruskim predsjednikom, ponovit ću stav koji sam ranije rekao i koji je u cijelosti bio točan: riječ je o nastavku dijaloga otprije nekoliko mjeseci, prigodnom razgovoru nakon održanih izbora i – u biti – ponovljenom pozivu koji je već ranije upućen.“

U ruskom veleposlanstvu na naš su upit kazali kako za sada nemaju nikakvih komentara na ovaj potez hrvatskih vlasti.

Službeni Zagreb je odlukom o protjerivanju stao uz SAD i još 14 zemalja Europske unije, te Ukrajinu i Kanadu, u koordiniranom odgovoru na trovanje Skripala. Te su zemlje u ponedjeljak u usklađenoj akciji protjerale više desetaka ruskih diplomata.

Češka proteruje tri ruska diplomata (ambasada Rusije u Pragu)
Češka proteruje tri ruska diplomata (ambasada Rusije u Pragu)

Washington je naredio ruskim diplomatima, njih 60, da napuste zemlju, a naređeno je i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu. Visoki dužnosnik Bijele kuće je kazao da je za 12 od 60 Rusa utvrđeno da su pripadnici ruske obavještajne službe stacionirani u Ujedinjenim narodima u New Yorku. Rusi i njihove obitelji imaju sedam dana da napuste SAD, dodao je. Zatvaranje konzulata u Seattleu je naređeno zbog blizine ratne mornaričke baze.

Ukrajina je odlučila protjerati 13, a Njemačka, Francuska, Poljska i Kanada po četiri ruska diplomata.

Litva i Češka protjeruju trojicu Rusa, Nizozemska, Danska i Italija dvojicu, a po jednog će protjerati Latvija, Estonija, Finska, Švedska i Rumunjska. Španjolska i Mađarska također bi trebale donijeti sličnu odluku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG