Dostupni linkovi

MUP Hrvatske: Neutemeljene tvrdnje Srbije o mučenju migranata


ilustrovana fotografija
ilustrovana fotografija

Optužbe Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) koje upućuju na navodna mučenja migranata od strane hrvatske granične policije, apsolutno su „nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti“, navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.

Komesarijat Srbije je priopćila je da su pripadnici hrvatske granične policije brutalno pretukli maloljetnog Afganistanca K. S., rođenog 2003. godine, uhvaćenog prilikom pokušaja skupine od 16 migranata da prijeđu granicu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske navodi da nije upoznato sa slučajem kojeg navodi Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije niti je ostvarena bilo kakva službena komunikacija Komesarijata za izbjeglice i migracije Vlade Republike Srbije prema MUP-u RH.

„Smatramo da je ovo još jedna u nizu neutemeljenih i činjenično nepotkrijepljenih optužbi na račun hrvatske policije zbog njene ustrajnosti i odlučnosti u zaštiti državne granice i vanjske granice Europske unije“.

Hrvatsko ministarstvo dalje ističe da o pritisku nezakonitih migracija govori brojka da je hrvatska policija od početka godine spriječila 9 487 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što u odnosu na isto razdoblje prošle godinepredstavlja povećanje od 200 posto.

Takođe, da je za istaknuti i broj uhićenih krijumčara nezakonitih migranata koji se već sada približio brojci od gotovo 600 krijumčara pri čemu značajan udio imaju i srbijanski državljani (17%).

Hrvatsko ministarstvo navodi kao primer „humanog postupanja“ policije nedavni slučaj kada je krijumčar, 45-godišnji srbijanski državljanin pobjegao iz kombija s kojim je sletio u rijeku Kupu i ostavio 11 migranta u tonućem kombiju.

„Nažalost, jedna ženska osoba se utopila, ali je zahvaljujući samo brzoj i požrtvovnoj reakciji hrvatskih policijskih službenika od utapanja spašeno 10 migranta koji su ubrzo zbrinuti i smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite. Ovo je zadnji slučaj u nizu, a tijekom prošle zime nerijetke su bile situacije kada su policijski službenici spašavali nezakonite migrante, među kojima i trudnice i djecu zatočene u snijegu na nepristupačnom terenu poput planine Plješivice,“ ističe se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.

Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) je prethodno naveo da je afganistanski dječak „koji je preživio tešku fizičku i psihičku torturu službenih državnih organa Hrvatske, najprije izdvojen iz skupine migranata, pretučen na samoj granici, nakon čega je bio zatvoren u prostoriju gdje su ga tukla četiri pripadnika granične policije.“

Srbijanska Komesarijat je potom priopćila da su policajci dječaku oduzeli telefon i novac, fizički ga povrijedili, a nakon zatvaranja u prostoriju natjerali da se skine, gdje su potom pustili vodu te napravili baru vode u koju su ga ubacili i puštali struju preko elektrošokera, od čega je dječak i izgubio svijest.

U priopćenju se tvrdi kako je "u stravičnom incidentu dječak zadobio prijelom rebara s unutarnjim krvarenjem, hematome glave te je izgubio dosta krvi".

Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije izrazio je "zabrinutost i zgražanje nad ovakvim postupcima te upozorava predstavnike međunarodne zajednice na enormnu primjenu nasilja hrvatske granične policije, kao i na flagrantno kršenje ljudskih prava".

U priopćenju se navodi i izjava hrvatskih službenika koji su kazali kako zaštita državne granice podrazumijeva, ponekad, i određene oblike nasilja, što krši zakone i međunarodne obaveze države koja je članica EU-a, navodi se dalje u priopćenju.

Komesarijat Srbije je uputio i apel međunarodnoj zajednici da svojim autoritetom pomogne da se prestane s ovako "neljudskim ponašanjem", podsjećajući da svaka osoba koja se zatekne na teritoriji neke države ima pravo zatražiti azil i ući u proceduru dobivanja azila.

XS
SM
MD
LG