Dostupni linkovi

Mektić: Hrvatska policija zlostavlja migrante i vraća ih u BiH


Dragan Mektić
Dragan Mektić

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić demantovao je informacije da Bosna i Hercegovina organizovano protjeruje migrante iz BiH u Hrvatsku, navodeći da se događa upravo suprotno.

"Hrvatska strana napadom želi da se odbrani od nasilja i torture koju vrši prema migrantima u Hrvatskoj i njihovog prislinog vraćanja u BiH", kazao je Mektić za regionalnu Televiziju N1.

On je naveo da je "opštepoznata činjenica da hrvatska policija zlostavlja migrante i ulazi na teritoriju BiH".

"Sada pokušavaju da preokrenu stvar i da skinu pažnju s osuda koje zbog toga trpe, ne samo u regionu, već i od Evropske unije i da taj teret prevale na BiH. Mi niti smo to radili, niti smo se time bavili", istakao je Mektić.

Obrok dnevno migrantima u Tuzli
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

Komentarišući pisanje hrvatskih medija da Granična policija Hrvatske optužuje policiju iz BiH da organizovano dovodi migrante u kamp Vučjak, a potom ih protjeruje u Hrvatsku, ministar je rekao da BiH u slučaju migranata postupa u skladu sa svim međunarodnim konvencijama i evropskim standardima.

Mektić je rekao da Hrvatska treba da objasni dva slučaja kada su njeni policajci pucali na kombije s migrantima.

"U jednom slučaju su povrijedili dvoje djece. Je li im zato kriva bosanskohercegovačka strana?", rekao je ministar bezbjednosti BiH.

Komentarišući problem ulaska policije Hrvatske na teritoriju BiH, Mektić je ocijenio da je to ne samo povreda teritorijalnog integriteta, nego "i nerazumna stvar".

"Hrvatska se tako ponaša prema BiH, smatra da može sebi to da dozvoli. Ti problemi se moraju rješavati na višem nivou", ukazao je on i pozvao Predsjedništvo BiH da to riješi.

Međutim, kako je ocijenio, ni u samom Predsjedništvu BiH ne mogu postići konsenzus u vezi s tim problemom.

XS
SM
MD
LG