Dostupni linkovi

Predizborna igra 's onu stranu Željezne zavjese'


Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

Najnovije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o njenom životu iza željezne zavjese, jugonostalgiji i nogometu već nekoliko dana bude rasrprave u hrvatskoj javnosti.

Za 50 dana je prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj i, po ocjeni analitičara, te njene izjave dio su kampanje za pridobivanje desnog biračkog tijela, na koje računa i pjevač Miroslav Škoro. Analitičari ne očekuju da će joj ove izjave nanijeti štetu u kampanji.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rođena 20 godina nakon Titovog raskida sa Staljinom priča o odrastanju iza „željezne zavjese“, za nogometni klub Rijeka za kojeg navija, kaže da je u njenoj mladosti bio rezervoar kadrova za beogradske klubove, a povodom jugonostalgije kaže da bi najviše profitirala da se uvede „Tjedan Jugoslavije“, jer bi svatko tko kritizira predsjednicu završio na - Golom otoku.

Dio javnosti i opozicija krenuli su zbijati šale na njen račun, a povjesničari iznova upozorili da je posvađana s faktografijom. Međutim, analitičari ne očekuju da će joj ove izjave plasirane u borbi za desno biračko tijelo sa pjevačem Miroslavom Škorom, nanijeti štetu u kampanji.

Politički analitičar Žarko Puhovski procjenjuje za Radio Slobodna Europa (RSE) da će ona i dalje biti favoritkinja.

„Meni se čini da predsjednica može više-manje govoriti što god hoće, što uglavnom i čini, a da to bitno ne utječe na njene izglede koji su i dalje dobri, jer se njeno biračko tijelo sastoji od velikog broja biračica i birača koji su za nju emocionalno vezani“, kaže Puhovski.

Zato ona fukcionira kao teflon – kod onih koji je podržavaju ništa ružno, negativno ili kritički se ne „lijepi“ na nju, konstatira Puhovski.

„Ovi drugi se mogu s njom rugati koliko hoće, međutim oni su podijeljeni i, koliko ja vidim, u ovom trenutku nemaju šansu pobijediti na izborima“, zaključuje naš sugovornik.

'Pučka heroina'

Ni politički analitičar i publicist Božo Kovačević ne očekuje da će ovakve izjave naštetiti Kolindi Grabar Kitarović u kampanji.

„Djelomično njezinom zaslugom, ali djelomično i zbog atmosfere u globalnom kontekstu. Politika je ne samo estradizirana, nego i klaunizirana, i naša predsjednica se u takvom kontekstu pokazuje upravo kao idealan izbor za izluđenu publiku koja, kada ide na izbore, misli da ide u cirkus“, kaže Kovačević.

Meni se čini da predsjednica može više-manje govoriti što god hoće: Žarko Puhovski
Meni se čini da predsjednica može više-manje govoriti što god hoće: Žarko Puhovski

Puhovski kaže kako je snaga predsjednice u tome da se, kako to sva istraživanja pokazuju, vezuje uz ljude koji nemaju neku naročitu razinu obrazovanja.

„I zbog toga može govoriti stvari koje se nekome tko je iole obrazovan čine nepojmljivima i skandaloznima, može griješiti u činjenicama itd., ali ona je pučka heroina. Međutim, ona je tu ulogu izgubila kod dijela desnice, i tu se sada pojavljuje Škoro“, pojašnjava Puhovski.

Kitarović vs Škoro

Opća je ocjena da ona ove izjave o životu u socijalističkoj Jugoslaviji i daje kako bi privukla desno biračko tijelo na koje računa i Škoro.

„Treba očekivati zaoštravanje sukoba između njih dvoje jer jedno i drugo pretpostavljaju da najavljeni kandidat lijevog centra Zoran Milanović ima svoje birače i da ulazi u drugi krug. Jedno i drugo znaju da bi im u drugom krugu bilo lakše s Milanovićem nego jedno s drugim, tako da će se oni vjerojatno koncentrirati jedno na drugo, a ne na Milanovića. A njega to jako ljuti da bude tjeran na margine, pa se pokušava vratiti u središte rasprave napadajući Plenkovića“, smatra Žarko Puhovski.

Oko čega će u kampanji biti sukob Kolinde Grabar Kitarović i Škore?

„Prema do sada prikazanom, možemo očekivati da će se natjecati ne u tome tko bolje pjeva, nego tko glasnije pjeva i tko je spremniji izreći besmisleniju izjavu“, procjenjuje Kovačević.

Sve predsjedničine izjave

Predsjednica je o odrastanju sa krive strane Željezne zavjese govorila na dodjeli Fulbrightove nagrade za životno djelo 26. listopada 2019. godine u Washingtonu.

„Bila sam djevojčica rođena na pogrešnoj strani Željezne zavjese kada sam počela sanjati velike snove. Zajedno sa svojim prijateljima, a svi su bili dečki, navečer bih legla na zemlju i gledala zvijezde i treperavu svjetlost zrakoplova koji je nebom letio visoko, želeći da me odvedu na ta druga mjesta za koja su ljudi govorili da tamo postoji sloboda izbora“, rekla je tom prigodom, prenijela je Hrvatka radio-televizija.

O jugonostalgiji je govorila dan kasnije u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, komentirajući na novinarsko traženje svoj govor prilikom primanja Fulbrightove nagrade.

„ Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, 'ajmo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja, osobno. Jer ako kažete bilo što protiv mene, završit ćete na Golom otoku“, kazala je.

Tada je govorila i o položaju nogometa u jugoslavensko vrijeme i klubu Rijeka za kojeg navija.

„Kao Riječanka sam odlazila na utakmice Rijeke, ali naša Rijeka je tada bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu i domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni odlazili su u Hajduk, nešto malo u Dinamo“, kazala je u Splitu.

Očekuje se da će prvi krug predsjedničkih izbora biti održan 22. prosinca. Ako bude tako, kampanja će službeno započeti 22. studenog, iako neslužbeno, ali žestoko traje još od ljeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG