Dostupni linkovi

Pecnik: Škoro kao osveta desnice predsjednici


Miroslav Škoro
Miroslav Škoro

Pjevač Miroslav Škoro ne samo da je i službeno najavio svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj krajem godine, nego je iznio i svoj program. On bi ojačao ovlasti predsjednika i izravno komunicirao s građanima, nasuprot tajnim dogovorima stranačkih elita. Analitičari su u njemu prepoznali osvetu desnice predsjednici, populizam i inspiriranje politikom Aleksandra Karađorđevića.

I dok je bivši socijaldemokratski premijer Zoran Milanović 22. lipnja iskoristio Dan antifašističke borbe da povratkom u javnost započne svoju kampanju za predsjedničke izbore koncem godine, a aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala kako će do svoje odluke o utrci za još jedan mandat pričekati do obljetnice "Oluje" i kraja rata u Hrvatskoj - početkom kolovoza, pjevač Miroslav Škoro ušao je u ring i u šestominutnoj objavi na Facebooku uz vijest o kandidaturi izložio i svoj program.

"Srž mog programa je savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela. Ja ne želim biti predsjednik – kako vele – fikus, nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika za koje će me narod izabrati. Ako tu inicijativu potrebna parlamentarna većina ne prihvati, predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma. A ako on odbije taj prijedlog, pozvat ću građane na prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.A tada bih volio vidjeti onoga koji će pokušati izigrati volju naroda", poručio je među ostalim Škoro u svom obraćanju.

On bi ojačao ustavne ovlasti predsjednika i razlabavio ovlasti Vlade i Sabora, pozvao se na Tuđmana, narugao neispunjenim obećanjima aktualne predsjednice i kazao kako Hrvatskom danas vladaju otuđene stranačke elite koje se u tajnosti dogovaraju.

Analitičari su u njemu prepoznali inspiriranje politikom Aleksandra Karađorđevića, preciznije njegovim obraćanjem narodu kada je uveo "šestojanuarsku diktaturu" 1929. godine, sa riječima da između kralja i naroda više ne smije biti posrednika. Drugi su, pak, upozorili na njegov populizam i obračun sa institucijama parlamentarne demokracije, sasvim u svjetskom trendu zagovaratelja direktne demokracije.

Škoro je rođeni Osječanin, tamo je diplomirao i doktorirao ekonomiju, iznimno je uspješan pjevač od početka devedesetih, bio je radijski novinar i TV voditelj, uspješan je poduzetnik.

Osječki politički analitičar Jaroslav Pecnik za naš program kaže kako su Škoro i njegov program osveta desnice predsjednici Grabar Kitarović zbog njenog distanciranja ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koje se i simbolički vidjelo i po otkazivanju suradnje dotadašnjem savjetniku Mati Radeljiću, ali je to i plan da se našteti premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću.

"Ideja je ta: predsjednica se približila Plenkoviću. Plenković nikada nije bio odabir ovih ljudi koji su s Karamarkom tikve sadili i navodna ili stvarna 'izdaja' Kolinde Grabar Kitarović poslužila je da smisle na koji način lansirati nekoga preko koga će se osvetiti aktualnoj predsjednici, ali na taj način i podmetnuti nogu Plenkoviću. Svaki izbori su važni, ona će biti HDZ-ova kandidatkinja, njezin poraz na izborima bio bi poraz HDZ-a, odnosno Plenkovića. Nakon rezultata europskih izbora, to je nešto što bi rasklimalo njegovu poziciju", procjenjuje Pecnik.

Pecnik: 'Nemojte zaboraviti da je Škoro pjevao Glavašu kada se ovaj vraćao iz zatvora u Mostaru' (na fotografiji Glavaš izlazi iz zatvora u Mostaru)
Pecnik: 'Nemojte zaboraviti da je Škoro pjevao Glavašu kada se ovaj vraćao iz zatvora u Mostaru' (na fotografiji Glavaš izlazi iz zatvora u Mostaru)

Škorin program prepun bombastičnih, iako po aktualnom Ustavu neprovedivih planova nije njegovo djelo, uvjeren je Pecnik, već je djelo također Osječanina Radeljića, kojem pomažu zvijezde desne medijske scene – nekadašnji urednik emisije "Motrišta" iz devedesetih Miljenko Manjkas, novinar Tihomir Dujmović i neki drugi. Ali, u pozadini su neki drugi ljudi.

"Na koncu, imate tu Branimira Glavaša. Škoro je dužan Glavašu. Nemojte zaboraviti da je Škoro pjevao Glavašu kada se ovaj vraćao iz zatvora u Mostaru, kada mu je bio priređen onaj veliki doček koji je zapravo – propao. Škoro je pjevao tamo na trgu. Sve su to neki dugovi koji se odrađuju, svi su oni kao nešto u biznisu. Kažu – uspješni poduzetnik! Ma ne možete biti na ovim prostorima uspješni poduzetnik, ako niste u svezi sa ljudima koji određuju pravila igre na ovim prostorima, od Glavaša pa do osječkih tajkuna. Ako niste s tim ljudima - Pipunićem i ostalima – svezani, džabe vam priča! Naprosto, nema za vas mjesta. A ako ste s njima u priči, za vas ima svagdje mjesta. Sva vam se vrata otvaraju, dok slušate i dok plaćate", zaključuje Pecnik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG