Dostupni linkovi

Počeo popis stanovništva u Hrvatskoj


Bilbordi u Zagrebu kojim se Bošnjaci pozivaju na popis koji je za manjine od posebnog značaja
Bilbordi u Zagrebu kojim se Bošnjaci pozivaju na popis koji je za manjine od posebnog značaja

U Hrvatskoj je u ponedjeljak (13. rujna) počeo popis stanovništva, koji će trajati do 26. rujna.

Popis će se provoditi u dvije faze. Od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samopopisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači obavljaju “klasično” popisivanje onih koji se nisu samopopisali i rade terensku kontrolu prve faze popisa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je sa sjednice Vlade 9. rujna pozvao građane da sudjeluju u popisu.

"Građani mogu od 13. do 26. rujna samopopisati sebe i svoju obitelj preko sustava e-građanin, a nakon toga kreće od 27. rujna do 17. listopada uobičajeni način putem popisivača kojih će biti oko 8.000", kazao je Plenković.

“Popis stanovništva je od velike važnosti za pripadnike manjina, zato što su naša prava u velikoj mjeri određena brojkama i postotcima”, kazala je za Radio Slobodna Europa (RSE) saborska zastupnica srpske manjine Dragana Jeckov, predsjednica Zastupničkog kluba Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom Saboru.

Zastupljenost od 1,5 posto neke manjine u ukupnom stanovništvu daje pravo na najmanje jednog, a najviše 3 zastupnika u Saboru, ovisno o postotku pripadnika manjina u nekoj jedinici lokalne samouprave one ostvaruju pravo na određeni broj vijećnika.

Tamo gdje ih ima trećinu ili više ostvaruju pravo na službenu upotrebu jezika i pisma manjine pored hrvatskoj jezika i latinice, postotci određuju razinu prava na obrazovanje na jeziku i pismu manjine, očuvanje i promicanje vlastite kulture i drugo.

Prema podacima bošnjačkih organizacija, na popisu stanovništva 2011. godine bilo je u Hrvatskoj popisano 31.479 pripadnica i pripadnika bošnjačke manjine. To je 0,73 od kupnog broja stanovnika Republike Hrvatske. Najviše ih je živjelo u Zagrebu – njih 8.119. Bosanski kao materinski jezik je upisalo 16.856 hrvatskih državljanki i državljana.

Bošnjačka manjina u aktualnom izbornom zakonodavstvu nema vlastitog saborskog zastupnika, već jedan zastupnik predstavlja slovensku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i albansku manjinu.

Aktualno tih pet "ex-Yu" manjina u Saboru predstavlja zastupnica albanske manjine Emina Lekaj Prljaskaj. Cilj je - imati vlastitog bošnjačkog zastupnika, najavljuje Hodžić.

XS
SM
MD
LG