Dostupni linkovi

Puhovski: Hrvatska 'spušta loptu' oko obilježavanja 'Oluje'


Proslava organizirana na način da se smanji mogućnost incidenata

U Ministarstvu obrane predstavljen je program ovogodišnjeg proslavljanja Dana pobjede, odnosno 22. obljetnice ulaska Hrvatske vojske u Knin u akciji „Oluja“ 5. kolovoza 1995. godine.

Za razliku od prethodnih godina, na kninskoj proslavi neće pjevati kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson, a proslava je organizirana na način da se – koliko je moguće – smanji mogućnost incidenata.

Ovogodišnja središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja imat će i govore političara, i polaganje vijenaca, i nogometnu utakmicu političara i veterana, i prvo javno predstavljanje borbenih helikoptera Kiowa, ali sve to u jednoj smirenijoj atmosferi nego ranijih godina.

To što će političari govoriti na kninskoj tvrđavi pred petstotinjak ljudi, a ne u gradu pred njih nekoliko tisuća, nije izbjegavanje mogućeg negodovanja i zviždanja na govore političara, rečeno je.

„Sve te priče nemaju veze ni sa čime! Treba podsjetiti da je – nakon što je Knin 1995. godine oslobođen - prvi hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman upravo s tog mjesta poslao prve poruke građanima Republike Hrvatske i hrvatskom narodu. Dakle, to je prije svega zbog simbolične razine“, kaže državni tajnik u Ministarstvu obrane i predsjednik Organizacijskog odbora proslave Tomislav Ivić.

Umjesto veterana, na proslavi će govoriti kćer hrvatskog vojnika poginulog u „Oluji“, umjesto masovnog mimohoda veterana u službenom programu bit će njih tridesetak, a navečer na kninskom stadionu umjesto notornog kontroverznog Marka Perkovića Thompsona biti će koncert rock banda „Prljavo kazalište“.

Thomson taj dan svira u Slunju, gdje proslavu – kao i u svim drugim većim gradovima – tehnički potpomaže Ministarstvo branitelja. Pitali smo ministra branitelja Tomu Medveda - koja je cijena Thompsonovog koncerta u Slunju?

„Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava u tehničkom smislu sve aktivnosti koje su toga dana vezane za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u gradu Slunju“, glasi odgovor.

Umjesto Marka Perkovića Thompsona na kninskom stadionu biti će koncert rock banda „Prljavo kazalište“
Umjesto Marka Perkovića Thompsona na kninskom stadionu biti će koncert rock banda „Prljavo kazalište“

Prošle je godine na kninskom obilježavanju Dana pobjede bilo i incidenata, pa je oko 14 sati četrdesetak alkoholiziranih veterana nakratko blokiralo glavnu ulicu pjevajući ustašku pjesmu „Juru i Bobana“ i pozdravljajući ustaškim pozdravom. Ivić ne očekuje da se tako nešto ponovi ove godine:

„Ja sam uvjeren da ove godine neće biti nikakvih incidenata u Kninu. Naravno, Organizacijski odbor proslave poduzeti će sve sigurnosno potrebne radnje da bi se proslava u Kninu odvijala onako kako to i žele svi kojima je domovina na srcu.“

Politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za Radio Slobodna Europa podsjeća da se svake godine početkom kolovoza u hrvatsko-srpskim odnosima postavlja isto pitanje:

„Koliko će trijumfalizma na jednoj strani i iredentizma na drugoj strani eksplodirati u te dane?“

Međutim, kaže naš sugovornik, Hrvatske je ove godine oko obilježavanja „Oluje“ spustila loptu, i to iz tri razloga – Srbija je dobila snažnu potporu njemačke kancelarke što je šokiralo neke u Hrvatskoj koji njemačku potporu podrazumijevaju, a vladajuća koalicija u Hrvatskoj je stalno na rubu pucanja, i neki dijelovi te koalicije ne bi mogli podnijeti stalna zaoštravanja. Treći je razlog – iznenađujući obrat u Kninu.

„Tamo je gradonačelnik postao Marko Jelić, jedan neovisni kandidat, koji je prije bio HDZ-ovac, ali se sada na neki način otrijeznio od te pozicije, i on zastupa razmjerno, čak se može reći i dosta pomirljiva stajališta, za razliku od ranijeg vodstva grada. To je sve kao pozitivnu posljedicu imalo to da je hrvatsko vodstvo odlučilo da smiri tenzije“, smatra Puhovski.

On dodaje kako je otvoreno pitanje hoće li to Beograd protumačiti kao znak slabosti i razlog za zaoštravanje odnosa s Hrvatskom, ili će se ponašati slično, što će se uostalom za par dana vidjeti.

„A onda će naknadne interpretacije dodatno zaoštravati ili – ako bude sreće – opuštati atmosferu“, zaključuje Puhovski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG