Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bandić ostaje na čelu Zagreba, HDZ dobija Split


Šesti mandat na čelu Zagreba: Milan Bandić

Nezavisni Milan Bandić osvojio je i šesti mandat na čelu Zagreba. Nakon 99,84 posto prebrojanih glasova, on dobiva 51,82 posto glasova. Kandidatkinja koalicije lijevog centra Anka Mrak Taritaš čestitala mu je na pobjedi i zaželjela svima da se „nakon 17 godina u ovome mandatu konačno nešto realizira.“

Na 99,39 posto obrađenih glasova HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara pobjednik je u utrci za gradonačelnika Splita. Nezavisni Željko Kerum optužio je HDZ da je poništio oko 5.400 listića i time omogućio pobjedu svog kandidata, i traži ponavljanje izbora.

Kandidat lijevog centra Ivica Vrkić ostaje gradonačelnik Osijeka, a Vojko Obersnel ostaje socijaldemokratski gradonačelnik Rijeke. U Kninu je nezavisni Marko Jelić pobijedio dugogodišnju HDZ-ovu gradonačelnicu Josipu Rimac.

U Dubrovniku je novi gradonačelnik HDZ-ovac Mato Franković, u Gospiću je pravaš Karlo Starčević pobijedio HDZ, socijaldemokrati su pobijedili u Pločama, Trogiru i Ogulinu.

HDZ je dobio gradonačelnika u Metkoviću, gradiću od 12.000 stanovnika otkud je Most pred koju godinu krenuo u pohod na Hrvatsku i na ovim izborima – čini se - započeo sa silaznom putanjom.

U Korenici je HDZ izgubio mjesto načelnika općine od nezavisnog Ante Kovača, u Gračacu je HDZ-ova kandidatkinja Nataša Turbić pobijedila SDSS-ovog kandidata Gorana Đekića. U Dvoru je dosadašnji SDSS-ov gradonačelnik Nikola Arbutina pobijedio Marka Tepšića iz HSS-a.

Nakon početka raspada Glavaševe regionalističke stranke HDZ je uspio nakon dugo vremena ponovnoosvojiti i Osječko-baranjsku županiju gdje je za župana izabran Ivan Anušić. U Splitsko-dalmatinskoj županiji HDZ-ov Blaženko Boban pobijedio je Mostovog Ivana Bulja, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dosadašnji HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić pobijedio je političkog tajnika Mosta Nikolu Grmoju.

Odaziv je bio osjetno manji nego u prvom krugu lokalnih izbora – svega 27.45 posto upisanih birača izišlo je do 16.30 sati. Pred dva tjedna do tog vremena glasalo je 35,30 posto upisanih birača.

DIP je kazao kako tijekom glasanja u nedjelju nisu zabilježene primjedbe ni nepravilnosti.

U prvom krugu lokalnih izbora 21. svibnja vladajući HDZ je ostvario znatno bolje rezultate nego glavna stranka oporbe socijaldemokrati.
U prvom krugu lokalnih izbora 21. svibnja vladajući HDZ je ostvario znatno bolje rezultate nego glavna stranka oporbe socijaldemokrati.

U prvom krugu lokalnih izbora 21. svibnja vladajući HDZ je ostvario znatno bolje rezultate nego glavna stranka oporbe, socijaldemokrati. HDZ je već u prvom krugu dobiti gradonačelnike u 43 grada i 168 načelnika općina, dok je socijaldemokratima to uspjelo u prvom krugu u samo 13 gradova i 32 općine.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG