Dostupni linkovi

Pupovac: Možemo imati povjerenja u Plenkovića


Tabla na zgradi Vlade Republike Hrvatske
Tabla na zgradi Vlade Republike Hrvatske

U petak je održan prvi sastanak osam zastupnika nacionalnih manjina sa HDZ-om oko formiranja parlamentarne većine. Iako nije bilo konkretnog odgovora na pitanje hoće li Zlatko Hasanbegović ući u novu hrvatsku Vladu, Milorad Pupovac koji je podršku srpske manjine uvjetovao neuvrštavanjem Hasanbegovića, kazao je kako se - oko sastava nove vlade - u predsjednika HDZ-a i vjerojatog mandatara Andreja Plenkovića može imati puno povjerenje.

Nakon što je najistaknutiji predstavnik srpske manjine Milorad Pupovac uvjetovao podršku HDZ-u obećanjem da Zlatko Hasanbegović neće biti u novoj vladi, a kako su i iz svijeta stigli takvi zahtjevi, nakon sastanka u petak osam zastupnika manjina s HDZ-om nije se moglo izbjeći pitanje – je li bilo riječi o Hasanbegoviću.

Razgovori o Vladi: Predstavnici manjina u hrvatskom Saboru
Razgovori o Vladi: Predstavnici manjina u hrvatskom Saboru

Ni na koji način nismo razgovarali o sastavu nove vlade“, kazao je predsjednik HDZ-a i najvjerojatniji budući mandatar Andrej Plenković.

„O ustroju i sastavu buduće Vlade odgovara mandatar, odnosno onaj koji dobije povjerenje predsjednice Republike da sastavi Vladu, i ja bih tu vrlo jasno stavio točku i završio raspravu o spekulacijama - tko može ili ne može biti ministar u budućoj hrvatskoj Vladi.“

Slušajući Plenkovića, Pupovac se zadovoljno smiješio i dodao svoju ocjenu razgovora s HDZ-om.

„Razgovori nam pokazuju da možemo imati puno povjerenje u gospodina Plenkovića kada su posrijedi odluke koje će donositi o najvažnijim pitanjima kao što je pitanje sastava buduće Vlade.“

U međuvremenu, mediji objavljuju da bi Hasanbegović u slučaju da ne dobije Plenkovićevu potporu za ulazak u novu Vladu mogao izići iz HDZ-a i povesti sa sobom sedam-osam zastupnika, pa ugroziti potrebnu saborsku većinu, ili čak saveznike potražiti u Mostu, s kojima dijeli snažnu religijsku dimenziju.

Dobar poznavatelj prilika u hrvatskoj politici, novinar lista "24sata“ Boris Rašeta u izjavi za RSE ne vjeruje da će Plenković popustiti, i ne očekuje da će imati problema u sastavljanju parlamentarne većine.

„Ja mislim da će Plenković u perspektivi moći računati na veliki broj ruku, i da će mu to davati veliku političku moć. Već izbor najužih suradnika njegova je jasna deklaracija drugačije politike u odnosu na Karamarka, to su i ovi pregovori sa manjinama, njegova tvrdnja da ih želi imati u parlamentarnoj većini svih osam i da je to sastavni dio nove politike HDZ-a. Mislim da ćemo mi idućih dana gledati stanovite peripetije, ali pretpostavljam da će Plenković iz toga ipak izići kao pobjednik.“

Ekspertica za manjinsku problematiku, docentica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Antonija Petričušić vjeruje da će pregovori manjina i HDZ-a uspjeti, i da će to biti dobro za same manjine i za ugled Hrvatske prema vani,i da je to zdravo za hrvatsku demokraciju.

„Zato što bi manjine bile jedan korektiv u takvoj Vladi, gdje bi se pitanja ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava morala uzimati puno ozbiljnije i konstantno na dnevni red svih politika. Dakle, ne samo u manjinskoj politici, nego i u razvojnoj, ekonomskoj, obrazovnoj i kulturnoj politici, dakle u onim područjima gdje se ideološki prijepori mogu produbljivati. Na taj način manjine zapravo vrše jednu ulogu poluge koja upravlja vlašću, ali ne smiju dopustiti da budu kupljeni nekim – da ne kažem – jeftinim sinekurama i položajima, i da se time zadovolje.“

Dakle, nisu važna ministarska mjesta, jer će manjine kao i do sada dobiti jedno ili više mjesta pomoćnika ministra, većse treba koncentrirati na rješavanje problema manjina na terenu– od službene upotrebe jezika i pisma manjina u Vukovaru nadalje, kaže naša sugovornica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG