Dostupni linkovi

Zastupnici manjina zajedno u pregovorima oko nove hrvatske vlade


Svih osam zastupnika manjina u Hrvatskom saboru zajedno u pregovorima sa HDZ-om
Svih osam zastupnika manjina u Hrvatskom saboru zajedno u pregovorima sa HDZ-om

Svih osam zastupnika manjina u Hrvatskom saboru nastupa zajedno u pregovorima sa HDZ-om oko formiranja nove hrvatske Vlade. Pripremaju zajedničku platformu koja mora postati dio programa buduće Vlade. Nije bilo jasnog odgovora hoće li se inzistirati na službenoj upotrebi ćirilice tamo gdje to zakon nalaže, a o kadrovima se – kažu – nije razgovaralo.

Tri zastupnika srpske manjine – sva tri iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) - i pet zastupnika ostalih manjina izabranih u nedjelju zajedno će pregovarati sa HDZ-om oko formiranja parlamentarne većine i nove Vlade, izvijestio je nakon zajedničkog sastanka zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek.

„Dogovorili smo se da ćemo zajednički nastupati i pripremamo platformu mogućeg sporazuma. Što se tiče samih uvjeta za suradnju, tu su prije svega prava nacionalnih manjina i naša programska platforma mora postati sastavni dio programa hrvatske Vlade“, rekao je Bilek.

Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi: Programska platforma mora postati sastavni dio programa hrvatske Vlade
Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi: Programska platforma mora postati sastavni dio programa hrvatske Vlade

Srpski zastupnici izbjegli su novinare, a novinari od Bileka nisu dobili izravan odgovor na pitanje - hoće li manjine u razgovorima oko formiranja nove Vlade inzistirati na službenoj upotrebi ćirilice tamo gdje to zakon nalaže, a gdje se sada ne primjenjuje, kao u Vukovaru?

„Pustimo da odradimo našu platformu. Nakon toga ćete vjerojatno vidjeti i dokumente i prijedlog sporazuma, i onda ćemo moći reći i nešto više", kazao je Bilek.

Zastupnik češke i slovačke manjine je izričit da se nije razgovaralo o mogućim kadrovskim zahtjevima.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović izjavio je medijima kako jedna ministarska fotelja za njegovu stranku nije imperativ, ali kaže - „kada bismo našli razumijevanje i pogodan resor – zašto ne!?“

Zastupnik romske i još 11 manjina Veljko Kajtazi doživio je u kampanji primitivne napade na društvenim mrežama od strane HDZ-ovog zastupnika Steve Culeja.

Upitali smo Kajtazija kako će sjediti u istoj saborskoj većini s nekim takvim? A u HDZ-ovim redovima je i Zlatko Hasanbegović?

„Pa ja očekujem da će se Culej napokon ispričati, za razliku od gospodina Hasanbegovića za koga moram reći da me pozitivno iznenadio kada je u Jasenovcu otišao na romsko groblje i kada se tamo poklonio“, kaže Kajtazi.

Puhovski: Manjinski zastupnici više sindikalni, nego u klasičnom smislu riječi politički predstavnici
Puhovski: Manjinski zastupnici više sindikalni, nego u klasičnom smislu riječi politički predstavnici

Komentirajući zajednički nastup manjina u pregovorima, politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za naš program podsjeća da su manjinski zastupnici više sindikalni, nego u klasičnom smislu riječi politički predstavnici, i da je logika njihovog funkcioniranja da budu uz vlast kako bi dobili neke vrste prava za manjine koje predstavljaju.

„I na tome sada oni očito rade. Hoće li biti u stanju doista time zadovoljiti svoje biračko tijelo, to ćemo vidjeti. Prije svega je to pitanje srpskog biračkog tijela, jer svi drugi mogu reći da im je svejedno koja je vlast trenutno. Međutim, srpska manjina je imala zadnje tri godine - od Vukovara nadalje - ozbiljnih poteškoća upravo sa HDZ-ovim aktivistima, i tu će trebati neke stvari ipak reći, koliko god to svi izbjegavali“, objašnjava Puhovski.

Manjine u četvrtak nastavljaju rad na platformi, a onda slijedi razgovor sa HDZ-om.

Nije potrebna prevelika žurba, jer predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlazi u Njujork na zasjedanje Generalne skupštine UN-a, i vraća se na posao tek sljedećeg tjedna. A bez nje nema imenovanja mandatara nove hrvatske Vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG