Dostupni linkovi

Aktivisti i uglednici iz svijeta za smjenu Hasanbegovića


Zlatko Hasanbegović
Zlatko Hasanbegović

Francuski dnevnik Liberation objavio je javni apel u kojem se poziva na ostavku hrvatskog ministra kulture, povjesničara Zlatka Hasanbegovića, zbog revizionističkih stavova prema ustaškom režimu. Javni apel potpisala su brojna ugledna europske i svjetske kulture i znanosti i brojni aktivisti. Hasanbegović je apel nazvao neutemeljenim besmislicama.

Revizionizam prema ustaškom režimu, progon nezavisnih i neprofitnih medija, čistke na javnoj televiziji, nekompetencija za funkciju ministra kulture što je jasan dokaz da je on tamo postavljen da promovira svoje ideološke stavove, a ne da se bavi kulturom – to su argumenti kojima niz domaćih i stranih intelektualaca, umjetnika i aktivista za ljudska prava traži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kao prvi korak Vlade u odbacivanju prakse revizionizma.

Apel su zajedno sastavili Europski antirasistički pokret – EGAM (European Grassroots Antiracist Movement), Inicijativa mladih za ljudska prava i i inicijativa Kulturnjaci 2016, a potpisali su ga među ostalim nobelovac Dario Fo, filozofi Etienne Balibar, Toni Negri i Alain Finkelkraut, bosanskohercegovački oscarovac Danis Tanović i mnogi drugi.

Jedan od potpisnika je i dugogodišnji aktivist za ljudska prava i predsjednik Lige antifašista Hrvatske Zoran Pusić.

"Čini mi se da je to ozbiljna stvar i ne znam što u demokraciji možemo više napraviti nego da javnosti objašnjavamo i pravimo pritisak ove vrste da se – kao što se kaže u ovom pismu – relativizacija povijesnih kršenja ljudskih prava ne događa, jer je to ozbiljna opasnost", kaže Pusić.

Zoran Pusić, foto: Enis Zebić
Zoran Pusić, foto: Enis Zebić

Dvije su stvari tu za njega očigledne – jedna je da revizionizam servira neistine koje su same po sebi čovjeku odbojne i smatra da se tome treba suprotstaviti, i druga, koja je – tvrdi naš sugovornik – puno opasnija.

"A to je – kako je uvijek sa revizionizmom – da sljedeću generaciju lišava iskustva prethodnih generacija, da ako frizirate povijest i prikazujete stvari drugačije nego što su se dogodile, a činjenice koje vam ne odgovaraju prilagođavate ili odbacujete, onda je to po prilici kao da u medicini izbrišete stvari koje je znala prethodna generacija, i nova generacija mora te stvari iznova učiti na vlastitoj koži", upozorava Pusić.

Inicijatori apela najavljuju da će krajem lipnja organizirati izlaganja nekih od istaknutijih potpisnika u Zagrebu.

Prozvani ministar Hasanbegović je apel nazvao neutemeljenim besmislicama, a povodom zvučnih imena potpisnika kazao kako se čudi površnosti ljudi koji su se dali uvući u denuncijantsku kampanju dokoličara sa zagrebačke "špice".

I grupa zastupnika lijeve opozicije pokrenula je parlamentarnu proceduru opoziva ministra Hasanbegovića. Među inicijatorima procedure nema bivšeg premijera i predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske Zorana Milanovića kojemu je - čini se – mnogo važnija politička šteta koju ministar radi Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), a malo mu je ili nimalo važna šteta koju Hasanbegović svojim postupcima nanosi Hrvatskoj i njenom ugledu u svijetu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG