Dostupni linkovi

HDZ relativni pobjednik izbora u Hrvatskoj


HDZ otvoren za suradnju sa programski i svjetonazorski bliskim strankama, poručio Andrej Plenković
HDZ otvoren za suradnju sa programski i svjetonazorski bliskim strankama, poručio Andrej Plenković

HDZ i njegov predsjednik Andrej Plenković relativni su pobjednici parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Formiranje nove hrvatske vlade, za koju Plenković najavljuje da će biti stabilna i europski orijentirana, ovisit će opet o manjim strankama, u prvom redu Mostu i Živom zidu.

Razne pravaške opcije koje su posljednjih mjeseci desničarskim i filoustaškim ispadima, koje su prema ocjenama analitičara, zagađivale hrvatski javni prostor na ovim su izborima jasno i glasno – propale.

Prema prebrojanih 99 posto glasova, HDZ je osvojio 61 od ukupno 151 mandata. Narodna koalicija lijevog centra okupljena oko socijaldemokrata osvojila je osvojila je 54 mandata, Most 13 mandata, koalicija okupljena oko Živog zida 8 mandata.

Istarski demokratski sabor osvojio je tri mandata, stranka Milana Bandića dva, a Glavaševi slavonski regionalci jedan mandat. Sva tri garantirana mjesta za srpsku manjinu dobili su kandidati SDSS-a Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević.

Rezultate izbora u priličnoj je mjeri odredila izlaznost nešto manja nego ranije, i to 52,69 posto. U dijaspori HDZ je osvojio dva od tri mandata.

Izlaznost bila 52,69 posto
Izlaznost bila 52,69 posto

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je 76 mandata, i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je oko 1 ujutro kazao kako je uvjeren je da će sakupiti potrebnu većinu.

„Još jednom ponavljam da smo otvoreni za suradnju sa onim strankama koje su nam programski i svjetonazorski bliske“, izjavio je Plenković.

On najavljuje stabilnu i europski orijentiranu Vladu, podsjećajući da je posljednjih dana kampanje niz lidera europskih pučana na skupovima u Hrvatskoj dao potporu HDZ-u.

„Ono što vam jamčim,što želim i zbog čega se angažiram je da nova hrvatska vlast bude stabilna, da bude na korist hrvatskih građana, da bude europski orijentirana, upravo onako kako su nam to naši prijatelji proteklih dana ovdje poručili“, naveo je Plenković.

Predsjednik Socijaldemokratske parije Zoran Milanović je nakon ponoći izišao pred okupljene u izbornom stožeru Narodne koalicije, nije priznao poraz i ponudio široku suradnju.

„Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku. Osam mjeseci smo sudjelovali u jednom eksperimentu. Gdje smo bili – nigdje, što smo radili – ništa! Hrvatskoj treba stabilna vlada. Koja će to vlada biti – u ovom trenutku ne znamo. Stojimo na raspolaganju i svatko od nas treba zatomiti svoje osobne ambicije i taštinu i staviti se na raspolaganje državi, jer više na ovaj način kao zadnjih osam mjeseci – ne možemo“, poručio je MIlanović.

Zoran Milanović ponudio široku suradnju
Zoran Milanović ponudio široku suradnju

Formiranje većine ovisit će opet o manjim strankama – u prvom redu Mostu sa 13 mandata i koaliciji stranaka oko Živog zida sa 8 mandata.

Čelnik Mosta Božo Petrov nudi suradnju onome tko pristane na njihovih sedam reformskih zahtjeva, koje su postavili još prije izbora, a veliki na njih nisu odgovorili.

„Od ovog trenutka teče rok od pet dana. Nećemo se cjenjkati niti s jamstvima niti s povjerenjem građanima“, rekao je Petrov.

Živi zid najavljuje da neće ni sa kime, ali kako se radi o koaliciji, nigdje ne piše da će oni ostati jedinstveni.

Za očekivati je da će se u SDP-u povesti diskusija o odgovornosti predsjednika stranke Zorana Milanovića za ovaj izborni poraz,jer je malo vjerojatno da on može sastaviti novu Hrvatsku Vladu. Pred nama je dan u kojem već kreću pregovori o formiranju većine, a za koje se svi nadaju da će biti kraći, sadržajniji i efikasniji.

(Više o toku glasanja na prijevremenim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj možete pogledati OVDJE).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG