Dostupni linkovi

U Hrvatskoj opozicija i sindikati protiv novih antikorona mjera


Demonstranti u Zagrebu, 18. rujna 2021., na "Festivalu slobode 2.0", skupu u znak protesta protiv kampanje cijepljenja i mjera koje su hrvatske vlasti usvojile u cilju suzbijanja širenja COVID-19
Demonstranti u Zagrebu, 18. rujna 2021., na "Festivalu slobode 2.0", skupu u znak protesta protiv kampanje cijepljenja i mjera koje su hrvatske vlasti usvojile u cilju suzbijanja širenja COVID-19

Brojke zaraženih korona virusom, oboljelih i umrlih u Hrvatskoj rastu, i vlasti su donijele nešto strože epidemiološke mjere koje su izazvale negativne reakcije desne opozicije i sindikata državnih i javnih službi.

Prošloga tjedna Hrvatska je prešla brojku od 7.000 novozaraženih i dosegla 50 preminulih u jednom danu.

Zato se od ponedjeljka 15 studenog uvode obavezne COVID-potvrde za sve državne i javne institucije, uključujući škole, kako za zaposlene, tako i za korisnike, a možda – ako se situacija ne smiri - nešto kasnije i u privatni sektor.

Od 4. siječnja sljedeće godine - ako se situacija ne poboljša - uvodi se i postroženje COVID potvrda. Vrijedit će samo za preboljele i cijepljene, a ne više i za one koji su se samo testirali.

“Sve ove brojke i sva ova histerija i strah rezultat su toga što Vlada nije ništa napravila da u ovu drugu pandemijsku jesen uđemo spremniji”, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) urednik politike na portal telegram.hr Jasmin Klarić, podjećajući da je premijer Andrej Plenković krajem lipnja kazao kako ne bi dao ni kune za kampanju promocije cijepljenja.

“Jer, eto, cjepivo je tu, i na građanima je samo da dođu i da se cijepe", podsjeća Klarić na premijerove riječi.

“Oni nisu napravili ništa. To je bila njihova politička odluka i sada naravno pokušavaju improvizirati", konstatira Klarić.

"Da su krajem lipnja, tada kada je Plenković govorio da ga ništa više ne zanima, najavili da se od 1. rujna COVID potvrde uvode u sve djelatnosti koje se tiču posla s državom, mislim da bismo već preko ljeta imali dosta više cijepljenih nego što ih imamo sada i da bismo danas imali manje problema. Ali – eto – nisu ništa napravili i sada se moramo nositi s kaosom u kojem smo se našli", kaže naš sugovornik.

Ministar zdravstva Vili Beroš je 8. studenog, nakon sjednice tripartitno Gospodarsko-socijalnog vijeća, na pitanje o ozbiljnosti epidemiološke situacije, kazao kako ne želi odgovornost za to svaljivati na one koji se još nisu cijepili, već da je odgovornost “na svima nama, odnosno na onima koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera”.

Političko poentiranje na koroni

Sa druge strane, i desna populistička opozicija kritizirala je ove najave mjera, pogotovo na najavu da zastupnici bez potvrde o cijepljenju neće moći u Sabor.

Za Klarića ni to nije iznenađenje, jer nije cijepljeno 42 posto odraslih, i iako će se ta brojka zbog nagle navale na cijepljenje smanjivati, još uvijek će ostati veliki prostor za političko poentiranje gdje desnica vidi svoju priliku.

“To je također bilo očekivano i nije nimalo iznenađujuće da se sada tu stvaraju političke platforme i da će se vjerojatno pričati i pisati o tobožnjim slobodama, tobožnjem pravu na izbor i ostalim stvarima o kojima se već priča na desnici. Kažem – tobožnjim, jer ne postoji nikakvo osobno pravo na ugrožavanje tuđeg zdravlja, a to je ono što necijepljeni rade”, uvjeren je Klarić.

Posljedice po obrazovni sistem

Osim desnice, obaveznom uvođenju COVID potvrda u državnu i lokalnu upravu i javna poduzeća i ustanove protive se i sindikati.

„Ne bismo trebali na ovaj način ograničavati pravo na rad i pravo na korištenje ovih usluga koje pruža javni sektor. Ovime se to neki način čini i prema hrvatskim građanima i prema zaposlenima u javnom sektoru“, kaže predsjednica Sindikata lokalnih i javnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić pojasnio je novinarima svoju prvu reakciju na najavu mjera - zašto se COVID potvrda traži za škole, a ne i za kafiće ili šoping-centre?

„Gubici koji nastoje u gospodarstvu, u šoping-centrima i drugo i koji se vide kroz PDV mogu se iskazati u milijardama. Međutim, nikoga u ovom društvu ne zanima – koliki su gubici u obrazovanju?! Škole ne isporučuju PDV, nego isporučju za svako zdravo i normalno društvo nešto puno važnije od toga“, poručio je Stipić novinarima.

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.242 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 29.265, priopćio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Među njima je 1.888 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 246 pacijenata. Preminulo je 46 osoba, od kojih 37 (80,4 posto) nije bilo cijepljeno nijednom dozom.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 502.569 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 9.546 preminulo, ukupno se oporavilo 463.758 osoba od toga 3.931 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 24.255 osoba. Do danas je ukupno testirano 3.184.660 osoba, od toga 3.703 u posljednja 24 sata. Najviše je novooboljelih u Zagrebu – 557 i u Zagrebačkoj županiji – 361.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG