Dostupni linkovi

Dio opozicije u Hrvatskoj traži referendum protiv kovid potvrda


Prosvjedi u Zagrebu, studeni 2021.
Prosvjedi u Zagrebu, studeni 2021.

U Hrvatskoj desna opozicija prikuplja potpise za referendum protiv kovid potvrda i za ukidanje Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Istovremeno, antivakserski prosvjedi su se smirili nakon što su dvojica organizatora osumnjičeni za poticanje na terorizam, a jedan je i uhapšen.

U kleropopulističkoj oporbenoj stranci „Most“ vrlo su zadovoljni odazivom građana treći dan prikupljanja potpisa za referendum za ukidanje Nacionalnog stožera Civilne zaštite i kovid-potvrda, a da se odluke o mjerama donosi u Saboru dvotrećinskom većinom.

“Odziv je izvrstan, dakle prolazno vrijeme nam je dobro. Ovim ritmom sigurno ćemo skupiti potpise”, kaže za Radio Sslobodna Europa (RSE) govori zastupnik Mosta Nino Raspudić.

Potrebno je u sljedeća dva tjedna prikupiti potpise 370.000 građana, što je 10 posto upisanih birača.

Referendumska pitanja

Dva su pitanja. Jedno se odnosi na izmjenu članka 17, stavka 1. Ustava RH, gdje bi se dodala i epidemija, odnosno pandemija kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčeni Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru. Drugo je pitanje da se u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izbriše Nacionalni stožer, i da se u roku od 30 dana ukine kovid-potvrde.

“Problem na kojeg smo ukazivali od samog početka je u tome što u svim odlukama oko korona virusa, pa i u onima u kojima se ograničavalo ljudska prava i slobode, nije odlučivao parlament, odnosno naš Sabor, nego je napravljeno tijelo – Nacionalni stožer Civilne zaštite – koji vrlo netransparentno, voluntaristički i politikantski vodi cijeli proces", kaže Raspudić o tome zašto su promjene potrebne.

"Kap koja je prelila čašu", dodaje, "su kovid potvrde koje su diskriminirajuće, nejasne, nelogične i neznanstvene.”

'Ostavite se ćorava posla i neka u 21. stoljeću o zdravlju odlučuje znanost i struka, a ne neznanje, strah i komentari društvenih mreža', poručio je šef parlamentarnog kluba vladajuće partije Branko Bačić (na fotografiji prosvjedi u Zagrebu, prosinac 2021.)
'Ostavite se ćorava posla i neka u 21. stoljeću o zdravlju odlučuje znanost i struka, a ne neznanje, strah i komentari društvenih mreža', poručio je šef parlamentarnog kluba vladajuće partije Branko Bačić (na fotografiji prosvjedi u Zagrebu, prosinac 2021.)

Predsjednik parlamentarnog kluba vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Branko Bačić kazao je 6. prosinca u Saboru da su članovi Mosta loše sročili referendumska pitanja. Ili im je netko , kaže "gadno podvalio”, pa je prvo pitanje o mijenjanju Ustava “fijasko”, a drugo – da Sabor odlučuje o mjerama – neostvarivo.

„Kako bi Sabor odlučivao o, primjerice, uvođenju online nastave u nekom razredu škole ili broju štandova na tržnici ili zabrani privatnog okupljanja u nekoj općini”, retorički se upitao Bačić.

“Ostavite se ćorava posla i neka u 21. stoljeću o zdravlju odlučuje znanost i struka, a ne neznanje, strah i komentari društvenih mreža. Na tom strahu i neznanju pokušavate i politički profitirati, ali to je politika kratkog daha”, poručio je Bačić sa saborske govornice.

Predsjednička podrška referendumu

Vjetar u leđa referendumu dao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

“Godinu i pol dana imamo stožerokraciju, a o takvim stvarima se mora odlučivati u Hrvatskom saboru”, kazao je 6. prosinca na Visu. Kazao je da neće dati potpis za rerefendum, ali da je to što on govori “teže od potpisa”.

I hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjasnio se protiv mjera koje se donose u Stožeru
I hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjasnio se protiv mjera koje se donose u Stožeru

Oko uspjeha referenduma kojeg Most želi u ime zaštite ljudskih prava skeptičan je u izjavi za RSE i filozof politike i dugogodišnji aktivist za ljudska prava Žarko Puhovski.

„Politička dimenzija referenduma je da se Most učvrsti na drugoj poziciji na desnici,“ ocjenjuje Puhovski, a o referendumskim pitanjima kaže:

„Sadržajno gledano, uvjeren sam da će Ustavni sud odbiti ovo drugo pitanje. A prvo je pitanje zapravo irelevantno, jer će sve ovisiti o tome tko će odrediti što je to pandemija, ako se termin pandemija postavi u Ustav. Dakle, neće se puno promijeniti, jer će netko prethodno morati donijeti odluku da se nešto proglašava pandemijom, i tu izlaza nema“, komentira Puhovski.

„S druge strane“, kaže Puhvski, „Most je stalno govorio – mi u parlamentu ništa ne možemo, pa zato idemo na referendum. A referendumom hoće u drugom pitanju ojačati funkciju parlamenta, u kojem ništa ne mogu! To je potpuni paradoks.“

Pritvor antivaksera kao teroriste

Ne miruju ni vlasti. Pritvoren je Marko Francišković, jedan od organizatora antivakserskih prosvjeda 20. studenog na središnjem zagrebačkom trgu, koji je potom predvodio i prosvjede pred Hrvatskom radio-televizijom. Tereti ga se da je “u više navrata i u javnim istupima te u forumima javno poticao na terorizam, odnosno nasilno rušenje institucija Republike Hrvatske.”

Radi se o čovjeku koji je ranije bio prisilno hospitaliziran nakon svađanja s jednim političarom lijevog centra, protivi se cijepljenju i epidemiološkim mjerama, aktivan je na prosvjedima i na društvenim mrežama agresivnom retorikom, ali – kada je bio priveden –svega je nekoliko desetaka ljudi prosvjedovalo u njegovu korist. Puhovski ima nekoliko zamjerki na postupak.

“Ovdje se radi o nekoliko događaja koji su uslijedili jedan za drugim, a koji su neugodni prije svega sa stajališta vladavine prava", ocjenjuje Puhovski.

Prvo, kako kaže Puhovski, "policija i Državno odvjetništvo krenuli su u akciju manje od 48 sati nakon što je premijer Plenković upozorio Državno odvjetništvo na terorizam, što dovodi u sumnju realizaciju koncepta vladavine prava odnosno – konkretnije – diobe vlasti”.

“Drugo, optužuje ga se za terorizam povodom jednog prosvjeda u kojem doslovce nije razbijeno nijedno staklo. Koliko je poznato, kod njih nikakvo oružje nije nađeno, dakle radi se o ljudima koji fantaziraju o promjeni vlasti. Oni bi sigurno da se vlast promijeni na svaki, pa i na nasilni način, ali nisu ni približno u poziciji da to mogu”, opisuje Puhovski.

On upozorava kako “praktički nitko” u Hrvatskoj nije reagirao na ova dva elementa koja po njegovoj ocjeni doista dovode u sumnju vladavinu prava, i sugerira zašto je to tako.

“Jer se, kao i gotovo svugdje u svijetu, na spominanje riječi terorizam gase sve kritičke svjetiljke i ostajemo u nekritičkom mraku”, zaključuje Puhovski.

Franciskoviću je određen tridesetodnevni istražni zatvor. On je 4. prosinca na ispitivanju kod državnoga odvjetnika porekao sve što mu se stavlja na teret, te više puta ponovio kako se ograđuje od bilo kakvoga nasilja i terorizma. Drugoosumnjičeni Natko Kovačević je nakon pritvaranja pušten na slobodu.

U Hrvatskoj su 6 prosinca potvrđena prva dva slučaja zaraze sojem omikron. Nakon nekoliko tjedana broj novooboljelih je ispod tisuću – 728. Unazad 24 sata preminula je 51 osoba.

XS
SM
MD
LG