Dostupni linkovi

Hrvatski premijer uvjeren u političku pozadinu antivakserskih prosvjeda


Sa prosvjeda protiv vakcinacije, održanih u Zagrebu 20. novembra 2020.
Sa prosvjeda protiv vakcinacije, održanih u Zagrebu 20. novembra 2020.

Antivakserski prosvjed u Zagrebu u subotu 20. studenog imao je političku pozadinu, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru zastupnicima iz desnih oporbenih stranaka.

Oni su iznova u srijedu (24. studenog) u Saboru ustvrdili da su kovid-potvrde protuzakonite i da Vlada provodi diskriminaciju necijepljenih. Zastupnik oporbenog kleropopulističkog Mosta Miro Bulj optužio je Plenkovića da je „kao drumski razbojnik“ protuzakonito uveo obavezu kovid-potvrda.

Premijer mu je odgovorio da mu nije jasno kako Bulj može u subotu sudjelovati na prosvjedu protiv kovid-potvrda i testiranja, a u ponedjeljak se testirati kako bi mogao ući u zgradu Sabora.

„Malo je zemalja imalo ovako light mjere kao mi, i sada – nakon dvije godine epidemije – u srcu četvrtog vala, sa ogromnom i intenzivnom epidemijom koja buja i gdje umire 60-70 ljudi na dan, oporbeni Domovinski pokret i Most, poduprti Milanovićem (predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, op.a.) prosvjeduju protiv obične potvrde i testa koji traje 0,3 sekunde“, kazao je premijer.

„Nema teoretske šanse da vi to obučete u nekakvu brigu za slobodu”, poručio je Plenković i ustvrdio kako se kod njih radi o običnoj borbi za vlast.

Neke bolnice reducirale usluge

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata 6.136 novozaraženih i 67 umrlih.

„I ovi brojevi zaraženih prelit će se na zdravstveni sustav koji je već 20 mjeseci u neprekidnoj borbi i radi Sizifov posao - zbog virusa, ali i zbog naših sugrađana koji se ne pridržavaju mjera. Oni na taj način doprinose opterećenosti zdravstvenog sustava i tome da svi drugi s drugim zdravstvenim teškoćama ne mogu ostvarivati svoja prava. Svatko tko je završio u bolnici a nije cijepljen, odgovoran je jer oduzima krevet nekome kome je potreban”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš novinarima 24. studenog.

Interaktivna infografika:

Zbog povećanog pritiska kovid pacijenata iznova se - kao i u trećem valu - u nekim bolnicama reducira sve usluge osim hitnih i onkoloških, kako bi se ostale kapacitete oslobodilo za nove kovid bolesnike.

Za sada su to u Zagrebu Klinička bolnica Dubrava, koja će na taj način broj kreveta za kovid bolesnike sa 186 povećati na 220, i Klinički bolnički centar Sestara milosrdnica.

I u Kliničkom bolničkom centru Split, kako je izjavio ravnatelj KBC-a Julije Meštrović, osoblje radi prekovremeno, ali operacijski program nije potpuno ukinut. Odluka o tome hoće li se – kao u trećem valu – iznova otvoriti stacionar u zagrebačkom “Arena centru” odgađa se za sljedeći tjedan, ovisno o razvoju bolesti.

Prijavljeni organizatori prosvjeda

U međuvremenu, policija je pronašla dvojicu organizatora subotnjeg prosvjeda. Nisu dali imena, ali je jedan od njih Andrija Klarić potvrdio da se radi o njemu i na društvenim mrežama objavio policijsku obavijest da će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog.

Klarić je član obitelji koja je financirala izborne kampanje prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i bivšeg predsjednika države Stipe Mesića. Iznova se pojavio u središtu pozornosti hrvatske javnosti kada je 1. veljače ove godine usprkos zabrani otvorio svoju teretanu u Zagrebu. Platio je 30.000 kuna (4.000 eura) kazne, ali su ulazak policije u njegovu teretanu pratili brojni mediji, neki od njih uživo, a sam je na Facebooku prenosio ulazak policije.

Kako u Sinju, Primoštenu i Čabru tamošnji gradonačelnici ne poštuju nalog Nacionalnog stožera Civilne zaštite o obaveznom posjedovanju kovid-potvrda ili testiranju za sve zaposlene lokalne uprave i sve građane koji dolaze u objekte gradske uprave, predložena je izmjena zakona kojom će se odgovornu osobu u gradskoj upravi zbog toga kazniti novčanom kaznom od 30.000 do 50.000 kuna (4.000 – 5.500 kuna).

U Hrvatskoj je do sada od korone preminulo 10.505 osoba. Cijepljeno je 52,78 posto ukupnog stanovništva, odnosno 63,01 posto odraslog stanovništva. Na dan 23.11.2021 utrošeno je 22.627 doza cjepiva, a od toga je 9.843 osoba cijepljeno prvom dozom. Cijepljenje je završeno (dvije doze ili jedna doza Jannsen) za 56,33 posto odraslog stanovništva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG