Dostupni linkovi

Stier: Ispunjeni uvjeti, Hrvatska diže blokadu poglavlja 26


Odluka je donesena nakon što je u petak u Beogradu potpisan aneks sporazuma o obrazovanju manjina između Hrvatske i Srbije
Odluka je donesena nakon što je u petak u Beogradu potpisan aneks sporazuma o obrazovanju manjina između Hrvatske i Srbije

Hrvatska je deblokirala pregovore Srbije u priključivanju sa Europskom unijom, izvijestio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. Odluka je donesena nakon što je u petak u Beogradu potpisan aneks sporazuma o obrazovanju manjina između Hrvatske i Srbije.

O malteškom predsjedanju Europskom unijom ovisi kada će biti održana sljedeća međuvladina konferencija na kojoj će pristupni proces Srbije moći biti nastavljen.

Nakon što su u petak u Beogradu srpski ministar obrazovanja i predstavnici Hrvatskog narodnog vijeća u Srbiji potpisali aneks Sporazuma o obrazovanju manjina između Hrvatske i Srbije, čime su dodatno regulirana otvorena pitanja i definirana dinamika ispunjavanja obaveza, Hrvatska diže blokadu poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije o članstvu u Europskoj uniji, izvijestio je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

„Na temelju toga što je danas potpisan ovaj Aneks sporazuma i dodatnih pojašnjenja povjerenika za proširenje Hahna stekli su se uvjeti da mogu najaviti da – što se Hrvatske tiče – možemo podići rezervu oko poglavlja 26“, rekao je.

Neispunjene obaveze države Srbije prema hrvatskoj manjini u Srbiji bile su i razlog hrvatske blokade, a današnjim aneksom regulirano je pitanje prijevoda udžbenika sa srpskog i ćirilice na hrvatski i latinicu, posebni sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjinu u udžbenicima, kako i izdavanje udžbenika za učenike koji su pripadnici hrvatske nacionalne manjine koji idu u redovno obrazovanje, ali kao izborni predmet žele imati hrvatski jezik s elementima hrvatske kulture.

Prema njegovim riječima, povjerenik za proširenje EK Johannes Hahn najavio je da će osobno nadgledati implementaciju obaveza na području obrazovanja manjina, a dogovoreno je da Srbija izvrši svoje obaveze oko uvođenja udžbenika do četvrtog kvartala sljedeće godine.

U procesu je sudjelovala i Bugarska, a sporazum je potpisani sa drugim manjinama, izvijestio je Stier:

„Drago mi je što je potpisan i sa ostalim manjinama u Republici Srbiji. Danas je na toj ceremoniji u ime Vlade Republike Srbije potpisao ministar obrazovanja, bio je naravno veleposlanik Republike Hrvatske, veleposlanik Europske unije i veleposlanik Bugarske.“

Stuer je kazao kako se Hrvatska neće dati uhvatiti u ping-pong izjava na relaciji Beograd – Zagreb, pogotovo što je u Srbiji počela izborna kampanja, nego će biti fokusirana na rezultate. O malteškom predsjedanju Europskom unijom ovisi kada će biti održana sljedeća međuvladina konferencija na kojoj će pristupni proces Srbije moći biti nastavljen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG