Dostupni linkovi

Pogled iz Brisela: Hrvatska blokada za Vučićevu predstavu


Rikard Jozwiak, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela, za “Zašto?” analizira razloge zašto je blokirano otvaranje poglavlja 26 u pregovorima o priključenju Srbije Evropskoj uniji kao i reakcije Beograda i premijera Aleksandra Vučića.

Problem

Postoje dva načina razmišljanja o ovom problemu: prvi je suosjećanje prema Srbiji i Vučiću a drugi je da premijer Srbije ovako igra jednostavno radi domaće publike. Zvaničnici Evropske komisije sa kojima sam razgovarao misle da su i Hrvatska i Bugarska odigrale tvrdo protiv Beograda u ovom slučaju, kao i da se bespotrebno cjenkaju. Problem je u zastupljenosti manjinskih jezika u školskim udžbenicima i drugim nastavnim materijalima. To je emotivno pitanje za koje su mnogi mogli da vide da će doći na red, ali je samo mali broj ljudi u Briselu mislio da će to biti veliki problem.

Sentiment

Bugarska je također tražila zaštitu manjinskih jezika, prije svega kada je riječ o vjerskim službama. Čak je i Rumunija imala neke zamjerke, ali je, kako se čini, to sada riješeno. Dakle, izgleda da se ovo pitanje najviše tiče zemalja iz okruženja Srbije i da mnoge od njih žele da iz ovoga izvuku poene u svojim zemljama. Vlade i u Bugarskoj i Hrvatskoj su trenutno nestabilne, pa posezanje za antisrpskim sentimentom za njih uvijek može da bude korisno. Evropska komisija i neke zemlje koje su više naklonjene proširenju – poput na primjer Švedske – smatraju da ponašanje obje ove članice Evropske unije nije od pomoći i da blokiraju poglavlje koje se veoma lako može otvoriti i zatvoriti. Kao što je to rekao jedan diplomata: ‘Hrvatska će se postaviti tvrdo prema Srbiji, baš kao što su Slovenija i Holandija to činile kada je Hrvatska tražila da uđe u EU.”

Napredak

Ali ima i mnogo zemalja članica koje misle da je Srbija već dobila jako mnogo i odbacuju Vučićeve akcije kao “teatar za njegovu publiku”. Sjetite se da je dugo vremena bilo malo vjerovatno de će bilo koje poglavlje biti otvoreno ove godine. Tako da je već samo otvaranje poglavlja pet i 25 znak napretka. Kao što Hrvatska i Bugarska žele zabiti neki lagan pogodak na domaćem terenu, to isto želi i Vučić. Suprotstaviti se Hrvatskoj uvijek funkcioniše i ruženje Brisela će dobro doći i kući ali i u Moskvi koju će uskoro posjetiti. Iza ugla su i predsjednički izbori.

Rezerva

Pored svega, premijeri obično ne prisustvuju međuvladinim sastancima u Briselu. Obično su tu glavni pregovarač ili ministar vanjskih poslova. Tako da mnogi to uzimaju sa rezervom. Oni ne misle da će Srbija napustiti pregovore i smatraju da Vučić još uvijek želi da Srbije ide evropskim putem umjesto da ide u Moskvu ili da sjedi sa strane dok Crne Gora napreduje. Ali ovo više nego bilo šta drugo pokazuje da će process proširenja potrajati i da mnoge zemlje članice EU ne gledaju na ovaj proces sa simpatijama.

XS
SM
MD
LG