Dostupni linkovi

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dolazi u posjetu BiH


Ovo će biti prva posjeta Zorana Milanovića BiH otkada je na funkciji predsjednika Hrvatske
Ovo će biti prva posjeta Zorana Milanovića BiH otkada je na funkciji predsjednika Hrvatske

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini ( BiH ) od 11. do 13. jula na poziv Sveučilišta u Mostaru.

Predsjednik Hrvatske održat će predavanje na Sveučilištu u Mostaru, a sastat će se i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, uz Mostar, posjetit će još Vitez, grad u srednjoj Bosni, te Tomislavgrad i Livno na jugoistoku BiH, te se sastati i razgovarati s čelnicima lokalnih vlasti, saopšteno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Ovo će biti prva posjeta Milanovića BiH otkada je na funkciji predsjednika Hrvatske.

U proteklih nekoliko godina svojim izjavama o Bosni i Hercegovini izazvao je oštre reakcije političara u BiH.

Posljednji je uslijedio pred početak NATO samita, kada je predsednik Hrvatske Zoran Milanović uslovio usvajanje zajedničke deklaracije, spominjanjem tri konstitutivna naroda u BiH.

Nasuprot tome, lideri država članica NATO su u zajedničkoj deklaraciji poručili da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za Sjevernoatlantski savez.

"NATO ostaje snažno posvećen sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana i podršci evroatlantskim težnjama zemalja u regionu", stoji u završnom dokumentu na kraju samita NATO-a koji je održan u Briselu.

Nešto ranije, 11. decembra 2020. godine Milanović je uoči 25. godišnjice Deytonskog sporazuma između ostalog rekao da se "bosanskohercegovački okvir može promijeniti bez volje konstitutivnih naroda".

"Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donosene bez suglasja triju konstitutivnih naroda, i to nije nikakav srednji vijek, i bez toga nema građanske države. Dakle, još jednom govorim - građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem", rekao je Milanović.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je tada da izjave koje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje u posljednje vrijeme "puno više govore o njemu samome nego o Bosni i Hercegovini".

"Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu", napisao je Džaferović na Facebook-u.

Početkom marta 2021.godine, Milanović tokom posjete Istri komentarisao, između ostalog, i borbu s korona virusom, a posebno se osvrnuo na situaciju u BiH.

Na pitanje kako ocjenjuje borbu Vlade Hrvatske protiv korona virusa, Zoran Milanović je odgovorio:

"Trude se. Kao što su i svi u Europi jednako uspješni i neuspješni. Naravno, najuspješniji su u BiH, gdje niti je itko bolestan, niti itko umire. Niti je itko u bolnicama, niti se itko cijepi".

Zbog ove izjave iz Naše stranke pozvali su da se Milanović proglasi personom non grata.

Tokom svog predsjedničkog mandata, Milanović je vratio odlikovanja osumnjičenom za ratne zločine Branimiru Glavašu.

Sedam odlikovanja i čin generala bojnika Glavašu je 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

XS
SM
MD
LG