Dostupni linkovi

Lideri NATO-a potvrdili stratešku važnost Zapadnog Balkana


Lideri NATO-a na plenarnoj sjednici na samitu NATO-a u Briselu, 14. juna 2021.
Lideri NATO-a na plenarnoj sjednici na samitu NATO-a u Briselu, 14. juna 2021.

Lideri država članica NATO su u zajedničkoj deklaraciji poručili da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za Severoatlantski savez.

“NATO ostaje snažno posvećen bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana i podršci evroatlantskim težnjama zemalja u regionu. Intenziviraćemo naše napore u regionu i poboljšati naš politički dijalog i praktičnu saradnju kako bismo podržali reformske napore, promovisali regionalni mir i bezbednost i suprotstavili se zloćudnom uticaju spoljnih aktera. Demokratske vrednosti, vladavina zakona, domaće reforme i dobrosusedski odnosi od vitalnog su značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije i u tom pogledu očekujemo kontinuirani napredak”, stoji u završnom dokumentu na kraju samita NATO-a koji je održan u Briselu.

Bio je ovo skup gde je po prvi put učestvovao i američki predsednik Joe Biden (Džo Bajden) čije prisustvo je služilo da se potvrdi da su učvršćeni translatantski odnosi koji su bili zaoštreni u toku prethondog mandata kada je u Beloj Kući bio Donald Trup (Tramp).

Posvećenost održavanju političkog dijaloga sa BiH

Poseban paragraf je posvećen i Bosni i Hercegovini (BiH) gde saveznici potvrđuju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne BiH “u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima”.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je uslovio usvajanje zajedničke deklaracije, spominjanjem tri konstitutivna naroda u BiH a kasnije je potvrdio da je zahvaljujući njegovim naporima postignuta saglasnost da u tekstu postoji referencija koja se tiče Daytonskog sporazuma.

U poglavlju koji se tiče BiH, podstiču se tamošnji politički lideri da izbegavaju retoriku podela.

Lideri NATO su potvrdili posvećenost održavanju snažnog političkog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom i pružanju kontinuirane podrške u sprovođenju svih reformskih napora.

“Saveznici podstiču političke lidere da rade konstruktivno i demonstriraju političku volju u korist svih u Bosni i Hercegovini u unapređivanju evroatlantskih težnji sprovođenjem prijeko potrebnih političkih, izbornih, vladavine zakona, ekonomskih i odbrambenih reformi, uključujući kroz Program reformi zemlje sa NATO-om, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO-u”, stoji u završnom dokumentu.

Posebna poruka Srbiji

U zajedničkom saopštenju iz NATO se šalje posebna poruka Srbiji gde se ističe da je jačanje odnosa između alijanse i zvaničnog Beograda “bilo bi od koristi za NATO, Srbiju i čitav region”.

U zajedničkoj deklaraciji se takođe potvrđuje puna podrška dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, te se pozivaju strane “da iskoriste trenutak i da se u dobroj veri uključe u postizanje trajnog političkog rešenja”.

Šefovi država članica NATO saveza su potvrdili kontinuirani angažman NATO-a na Kosovu, uključujući preko Kosovskih snaga, koje doprinose sigurnom okruženju i široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i kroz stalne napore na izgradnji kapaciteta sa kosovskim bezbednosnim organizacijama.

“Sve promene u položaju naših snaga u KFOR-u ostaju zasnovane na uslovima i nisu kalendarski vođene”, poručuju lideri NATO zemalja.

Bidenova “istorijska” poseta Evropi

Generalni sekretar NATO, jens Stoltenberg je Bidenovo učešće na samitu ocenio ‘”drugačijim” u uporođenju sa samitima gde je prisustvovao bivši američki predsednik Donald Trump.

“Za mene je veoma važno da smo preneli jasnu poruku, koju je na sastanku potvrdio i predsednik Biden, da je SAD posvećna NATO-u i da postoji veza između Amerike i Evrope”, poručio je šef Severoatlantskog saveza.

Nakon sastanka u NATO-u, američki predsednik, Joe Biden će u utorak 15 juna prisistvovati samitu SAD sa Evropskom Unijom(EU).

Inače, Biden je u evropsku prestonicu Brisel doputovao iz Londona u nedelju uveče. On je proteklog vikenda prisustvovao samitu G7 u Velikoj Britaniji. Osim učešća na dva samita, Biden će se sastati i sa premijerom Belgije Aleksanderom de Kroom (Alexander de Croo) te će posetiti kraljevsku palatu.

Određeni delovi Brisela su praktično pod opsadom zbog bezbednosnih mera vezanih za posetu američkog predsednika. Najavljene su ozbiljne smetnje u saobraćaju zbog privremenih zatvaranja nekih javnih mesta. Sa druge strane, opština Brisel se potrudila da obeleži i dolazak Bidena i zato su u najvažnijim obeležjima grada postavljene zastave NATO i plava boja.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je u dva navrata posetio Brisel radi učešća na samitu NATO. Belgijski glavni grad je on nazvao “paklenom rupom”. U toku Trumpovog mandata u Beloj kući ni jednom nije organizovan samit sa liderima EU.

Biden napušta Belgiju u utorak uveče da bi leteo za Ženevu, gde će se u sredu 16 juna sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG