Dostupni linkovi

Naša stranka u BiH: Proglasiti Milanovića personom non grata


Zoran Milanović (august 2020.)
Zoran Milanović (august 2020.)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uvrijedio je građane i građanke Bosne i Hercegovine, a u najvećoj mjeri žrtve pandemije, oboljele i preminule, kao i njihove porodice, navodi se u saopštenju iz bosanskohercegovačke partije Naša stranka.

Milanović je 2. marta tokom posjete Istri komentarisao, između ostalog, i borbu s korona virusom, a posebno se osvrnuo na situaciju u BiH.

Na pitanje kako ocjenjuje borbu Vlade Hrvatske protiv korona virusa, Zoran Milanović je odgovorio: "Trude se. Kao što su i svi u Europi jednako uspješni i neuspješni. Naravno, najuspješniji su u BiH, gdje niti je itko bolestan, niti itko umire. Niti je itko u bolnicama, niti se itko cijepi".

Ovom izjavom, smatraju u Našoj stranci, Milanović je pokazao apsolutni nedostatak diplomatskog umijeća, političke korektnosti, empatije, ali i višak prepotencije, šovinizma, te politički primitivizam kojim vlastitu veličinu nastoji steći ponižavanjem drugih.

"Najbolji odgovor koji Zoranu Milanoviću možemo dati jeste da ga proglasimo nepoželjnom osobom i da bar djelimično vratimo dostojanstvo našim građanima tako što ćemo pokazati da ne dopuštamo da ih svaki politički šoven ponižava kad mu se prohtije, a Milanović je to učinio već nekoliko puta", navodi se u saopštenju iz ove bh. političke partije.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović održali su 2. marta sastanak putem video linka sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom o poteškoćama i kašnjenju u isporuci vakcina za BiH putem mehanizma Ujedinjenih nacija COVAX, saopšteno je iz bh. Predsjedništva.

"Bosna i Hercegovina je još tokom prošle godine ispunila sve svoje finansijske i druge utvrđene obaveze, te isto očekuje od programa COVAX i proizvođača vakcina koji djeluju u okviru ovog programa. Zaključeno je da u što hitnijem roku treba potpisati Propratno pismo i Sporazum o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze, te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostavi svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima", navedeno je u saopštenju.

BiH je potpisala ugovor sa COVAX-om u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza vakcine Pfizer-BioNTech. Za tu namjenu je BiH platila više od 10,5 miliona dolara.

Iz ove stranke podsjećaju da je u Bosni i Hercegovini od početka pandemije od korona virusa oboljelo više od 133.000 ljudi, a da je od posljedica zaraze preminulo 5.145 osoba.

U BiH je 2. marta evidentirano je 727 novozaraženih, dok je 29 osoba preminulo od posljedica pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG