Dostupni linkovi

Još jedan Milan Bandić u hrvatskoj politici


Milan Bandić alias Dario Juričan, 2016.
Milan Bandić alias Dario Juričan, 2016.

Osnivanje ministarstva korupcije sa sjedištem u sadašnjem Uredu predsjednice na zagrebačkom Pantovčaku, ustavna zaštita korupcije kao strateškog resursa, neki su od glavnih naglasaka programa s kojim će režiser, do jučer imenom Dario Juričan, a sada Milan Bandić, izići na predsjedničke izbore u Hrvatskoj krajem godine.

Autor dokumentaraca o usponu i padu dvojice hrvatskih tajkuna, Ivice Todorića i Miroslava Kutle, službeno je promijenio ime u Milan Bandić i sada radi dokumentarac Kumek o svom imenjaku, zagrebačkom gradonačelniku. Međutim, tvrdi da ovo nije reklama za njegov novi film, već ozbiljan početak kampanje.

"Govorim naglas ono što svaki pravi građanin ove države misli, a to je – da nam treba još malo korupcije! Sada je korupcija u rukama privilegiranih, a ja je želim vratiti narodu", kaže Bandić, odnosno dojučerašnji Juričan.

Još neki od naglasaka iz njegovog programa su proglašavanje korupcije državnom religijom, reformiranje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa u Povjerenstvo za spajanje interesa, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala kao dio tužiteljstva bio bi pripojen ministarstvu korupcije i preimenovan u Ured za promociju korupcije.

Težnje novog Bandića

On ne vjeruje da će biti problem prikupiti potrebnih 10.000 glasova za kandidaturu, jer tvrdi da je njegov program bolji nego programi drugih potencijalnih kandidata.

Sva državna i javna poduzeća sastavio bi u jedan holding u kojem bi zapošljavao rodbinu i uhljebe, umjesto isključivog gospodarskog pojasa na moru, proglasio bi isključivi koruptivni pojas, a ima i drugu namjenu za 15 milijardi kuna (dvije milijarde eura) kojima je hrvatska država bezuspješno sanirala brodogradnju.

"Petnaest milijardi kuna je ulupano u hrvatsku brodogradnju. Za te novce mogli smo imati čovjeka na Mjesecu. Moj program je – hrvatski čovjek na Mjesecu! Ako mi želimo biti jedna koruptivna velesila, zašto ne bismo otišli na Mjesec? Nisam vidio da smo puno profitirali od brodogradnje. Proglašenjem isključivog koruptivnog pojasa privukli bismo investicije, a to je nešto što hrvatska diplomacije dijelom već radi , kada svim sumnjivcima sa bogatim 'portfeljem' lako daje državljanstvo. Ja bih to nastavio i poticao", obećava Bandić alias Juričan.

Iako je, još dok je bio Dario Juričan, budući kandidat bio potpisnik inicijative za osnivanje lijeve političke platforme Možemo, on nije njihov kandidat, iako kaže da je svaka potpora dobrodošla. Naime, on računa na glasače Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

"To su moji birači na koje ja računam. Korupcija je njima lako razumljiv pojam. Oni znaju još od devedesetih da je to rješenje", kazao je Bandić alias Juričan na konferenciji za novinare.

Gradonačelnik Zagreba nije zabrinut

Gradonačelnik Bandić, koji još nije donio definitivnu odluku hoće li na predsjedničke izbore, nije zabrinut zbog pojave imenjaka.

"Ne znam ja tko je uzeo moje ime i prezime", kaže zagrebački gradonačelnik.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (na fotografiji) ravnodušan na potez Juričana
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (na fotografiji) ravnodušan na potez Juričana

Međutim, možda je pojava imenjaka bila gradonačelniku Bandiću kap koja je prelila čašu i odlučio je odgovoriti na brojne kritike na njegov račun za korupciju, nepotizam, zapošljavanje po stranačkoj i rođačkoj liniji. Najavio je da će krajem mjeseca izići sa podacima o ljudima koji su od njega tražili razne usluge i da im zaposli rodbinu, a potom njega optužili za te stvari.

"Jer Bandić, nakon dvadeset godina obnašanja druge izvršne funkcije u ovoj zemlji, treba progovoriti o licemjerju i duplom moralu svih onih koji su visili pred vratima gradonačelnika Zagreba i tražili kojekakve protekcije. Oni neće mirno spavati nakon toga, budite sigurni, a ja ću mirno spavati", poručio je gradonačelnik Bandić.

Tvrdi da ima "debelu knjigu" s imenima koja je "dobro zakopana".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG