Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Film 'Gazda' – o kapitalizmu na hrvatski način


U istraživanju za film potrošene su stotine sati rada.

Puna dvorana zagrebačkog kina "Europa" pljeskom je sinoć pozdravila premijeru dugometražnog dokumentarnog filma "Gazda" Darija Juričana, o stvaranju poslovnog carstva najbogatijeg poduzetnika u regiji Ivice Todorića, vlasnika koncerna "Agrokor".

"To nije film o Todoriću, već o kapitalizmu na hrvatski način", kaže Juričan za RSE.

U 80 dinamičnih minuta dokumentarca "Gazda" Dario Juričan uspio je bez popovanja, ali i bez jadikovanja razumljivo i zanimljivo ispričati priču o stvaranju poslovnog carstva Ivice Todorića – od uspješnog biznisa sa cvijećem krajem osamdesetih, do kupovine velikih firmi bankovnim kreditima dobivenim političkom odlukom, do preuzimanja maloprodajnog lanca "Konzum" uz političku odluku i varanje sindikalaca i tako dalje.

Danas je Todorić najbogatiji poduzetnik u regiji, zapošljava preko 60.000 ljudi, a godišnje okrene novaca koliko je skoro pola proračuna države veličine Hrvatske.

"Međutim, to nije film o Todoriću, nego film o hrvatskim simbolima. Nama je bilo bitno da se ovdje progovori kako funkcionira hrvatski sustav. Znači, kako funkcionira sistem vlasti, kako je funkcionirala privatizacija, kako funkcionira kapitalizam na hrvatski način. Mehanizmi koji postoje ovdje nisu dobri i zato smo napravili film – da ih prikažemo i da pokušamo na to utjecati​", ističe Juričan za RSE.

Dario Juričan: To nije film o Todoriću, nego film o hrvatskim simbolima
Dario Juričan: To nije film o Todoriću, nego film o hrvatskim simbolima


U istraživanju za film potrošene su stotine sati rada. Jedan od rezultata istraživanja je i gorak podatak da su zaposleni u nekadašnjem društvenom lancu maloprodaje "Unikonzum" 1984. godine imali plaću koja je 30 posto zaostajala za zagrebačkim prosjekom, a sada prosječna plaća zaposlenih u Todorićevom "Konzumu" za prosjekom plaća u Zagrebu zaostaje - 40 posto!

"Znali smo da, ako želimo pravu diskusiju, moramo imati prave brojke. Kada sam vidio te brojke i usporedio ih – s njima nema diskusije! Znači, sa filmom možete diskutirati, ali sa brojkama ne možete i točka. Jesmo li napredovali, pa nisam baš siguran. Ako brojke pokazuju da su plaće deset posto niže, što to priča o nama? Ja znam što će korporacije odgovoriti – reći će da je granski prosjek takav kakav je. Ali, k vragu, čak je i Kerum imao veće plaće! Znači da nešto ne štima", navodi Dario Juričan.

(Trailer filma "Gazda", Youtube)

Film je nastao nakon što se pred četiri godine Juričan raspitivao među novinarima o kojim se temama ne smije pisati, i došao do toga da je Ivica Todorić premoćno na prvom mjestu. Potom je naišao na tekst novinara Saše Paparelle "Todorić – državni prijatelj broj 1", koji je na neki način postao nukleus oko kojeg je kasnije stvoren film, a Paparella je tekst proširio i napravio knjigu, koja će biti besplatno dostavljena svim javnim knjižnicama u Zagrebu, a kasnije i u Hrvatskoj.

Na pitanje zašto bi građani trebali pogledati film i pročitati knjigu, Saša Paparella odgovara:

"Pa, ako žele znati kako funkcionira država u kojoj žive. Žao mi je ako će se dodatno razočarati, primjerice u hrvatsko sudstvo. Imate u filmu i knjizi svjedočenje sindikalnih lidera 'Konzuma' koji su 1994. htjeli osporiti skupštinu dioničara na kojoj je Todorićeva grupa stekla većinsko vlasništvo nad 'Konzumom'. Oni su podnijeli tužbu sudu jer su htjeli poništiti tu skupštinu. Na prvo ročište čekali su nekoliko godina, i kada su došli na to ročište koje je trajalo možda desetak minuta, sudac je rekao da on tu ništa ne razumije, da ga uostalom nije puno ni briga, i zašto se oni uopće bune?! Onda su se oni žalili, pa su čekali još nekoliko godina i na kraju se čitava stvar rasplinula i od toga nikada ništa".

Saša Paparella: Ako želite znati kako funkcionira država u kojoj živite, pogledajte film i pročitajte knjigu
Saša Paparella: Ako želite znati kako funkcionira država u kojoj živite, pogledajte film i pročitajte knjigu


Većina hrvatskih medija šturo izvještava o filmu ili im tekstovi na tu temu naprasno nestanu s interneta.

Film "Gazda" kreće u distribuciju kod nezavisnih prikazivača, jer su ga veliki odbili prikazati.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG