Dostupni linkovi

Lojalista Pekinga Džon Li izabran za novog lidera Hong Konga


Džon Li na jednom od predizbornih mitinga u Hong Kongu, 6. maj 2022.

Bivši šef bezbednosti Džon Li, koji je predvodio gušenje demokratskog pokreta i nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, imenovan je u nedelju za novog lidera Hong Konga.

Prema zvaničnim podacima koje prenosi agencija Asošijejted pres (AP), Li je osvojio više od 99 odsto glasova izborne komisije koja je uglavnom propekinška. Li je dobio 1.416 glasova na izborima za glavnog izvršnog direktora, a za pobedu mu je bio potreban 751 glas. Skoro 1.500 članova Izborne komisije glasalo je na tajnom glasanju u nedelju ujutro.

Džon Li (64) bio je jedini kandidat u trci koju podržava Peking da nasledi odlazeću liderku Keri Lam.

Peking je pozdravio skoro jednoglasan rezultat rekavši da je pokazao da "Hongkonško društvo ima visok nivo priznanja i odobravanja" za Lija.

„Ovo je prava demonstracija demokratskog duha“, navodi se u saopštenju Kancelarije za poslove Hong Konga i Makaa.

Pod predsednikom Si Đinpingom, Kina pokušava da u Hong Kongu uspostavi sopstveni autoritarni sistem nakon masovnih i povremeno nasilnih protesta pre tri godine.

Peking je primenio sveobuhvatan zakon o nacionalnoj bezbednosti da bi suzbio neslaganja stanovništva i uveo novi sistem političke provere „samo za patriote” kako bi garantovao da se svako ko se kandiduje za funkciju smatra lojalnim, piše AFP.

Protesti su uglavnom zabranjeni, a vlasti za to koriste i meru zbog pandemije korona virusa o zabrani javnih okupljanja više od četiri osobe, kao i zakon o bezbednosti, piše AFP.

Liga socijaldemokrata, jedna od preostalih prodemokratskih grupa, održala je protest troje ljudi pre otvaranja biračkih mesta u nedelju, uzvikujući "Vlast narodu, univerzalno pravo glasa sada".

„Ovako izgleda novo poglavlje Džona Lija, sužavanje naših građanskih sloboda“, rekla je demonstrantkinja Vanesa Čen.

„Znamo da ova akcija neće imati efekta, ali ne želimo da Hong Kong bude potpuno tih“, dodala je ona.

Iako je demokratski pokret slomljen, veliki deo stanovništva još uvek negoduje zbog vladavine Pekinga. Hong Kong se takođe suočava sa ekonomskim teškoćama zahvaljujući dvogodišnjim strogim ograničenjima pandemije koja su narušila njegovu reputaciju poslovnog centra i ostavile stanovnike odsečenim od sveta, dok se rivali ponovo otvaraju, podseća AFP.

Pod sloganom "Zajedno započinjemo novo poglavlje za Hong Kong", Li je obećao da će uvesti upravljanje "orijentisano na rezultate", stvoriti jedinstvo i ponovo pokrenuti gradsku ekonomiju.

Izvršni direktori Hong Konga nalaze se između demokratskih težnji stanovnika grada i autoritarnih zahteva lidera Pekinga.

Odlazeća liderka Keri Lam je na putu da napusti funkciju sa rekordno niskim rejtingom. Prema podacima Instituta za istraživanje javnog mnjenja u martu, oko 24 posto javnosti ima povjerenje u Lija, u poređenju sa 12 posto u Lam.

Li će preuzeti dužnost 1. jula, na 25. godišnjicu predaje Hong Konga Kini od Velike Britanije. Kina se složila da Hong Kong može da zadrži određene slobode i autonomiju 50 godina nakon što ponovo preuzme kontrolu od Britanije prema formuli „Jedna zemlja, dva sistema“.

Li je jedan od 11 visokih zvaničnika Hong Konga i Pekinga koje su SAD sankcionisale zbog političkog obračuna.

XS
SM
MD
LG