Dostupni linkovi

Hiseni: Ozbiljan problem stranih boraca na Kosovu


Skender Hiseni

Arton Konushevci

Problem boraca koji sa Kosova odlaze na strana ratišta je veoma ozbiljan imajući u vidu njihov broj u odnosu na veličinu populacije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni.

On je rekao na konferenciji za novinare da bezbednosne institucije u državi, trenutno nemaju nikakvu poverljivu informaciju o mogućem terorističkom napadu, ali, kako je istakao, ponašaju se kao da ta pretnja postoji.

"Kosovo ima ozbiljne, kredibilne bezbedonosne institucije i ne želimo da budemo iznenađeni i nadamo se da nećemo biti. Kosovo nije imuno i upravo zato dešavaju se ove akcije. Nažalost, Kosovo je mesto porekla stranih boraca i po statistikama ovaj problem nije zanemarljiv s obzirom na broj građana i zbog toga se ovako ozbiljno bavimo ovim pitanjem”, rekao je Hiseni.

On je kazao da su terorizam, trgovina ljudima i drogom, pranje novca, fenomeni sa kojima Kosovo ne može da se izbori bez sistematične međunarodne saradnje, a najefikasniji način je učlanjenje Kosova u Evropol, Interpol i ostale bezbednosne mehanizme.

On je predočio da Ministarstvo koje vodi i Kosovska policija u saradnji sa drugim mehanizmima rade na osvešćavanju građana o posledicama učešća kosovskih građana u stranim ratovima i sukobima.

“Radimo na prenošenju adekvatne poruke protiv učestvovanja u stranim ratovima, radikalizacije društva i ekstremizma i garantujem vam da je prihvaćena vrlo dobro i daje očekivane efekte”, rekao je Hiseni.

On je istakao da je trenutni broj osoba sa Kosova, koje ratuju za terorističke organizacije u Siriji i Iraku, oko 100. Dodao je da je najmanje 40 građana Kosova, koji su učestvovali na stranim ratištima, proglašeno ubijenima.

“Ova brojka se nije menjala u poslednja dva meseca. Mi pratimo situaciju. Naravno, nije lako da se uvek prikupi kredibilna i validna informacija, ali smatramo da su podaci koje mi dajemo zasnovani na činjenicama”, rekao je Hiseni.

Naim Maljoku, ekspert za bezbedonosna pitanja u razgovoru za “Radio Slobodna Evropa” izražava uverenje da bezbedonosne institucije u državi sarađuju sa nadležnim međunarodnim organima.

“AKI i druge bezbedonosne institucije Kosova sarađuju, i treba da nastave tu praksu, sa drzavnim bezbedonosnim mehanizmima koji su instalirane ovde na Kosovu preko KFOR-a i drugih institucija ili državama koje podrzavaju Kosovo u podizanju bezbedonosnih kapaciteta”, kazao je Maljoku.

Bezbednosni zvaničnici na Kosovu nisu na potrebnom nivou kada treba reagovati na terorističke pretnje, rekli su u ponedeljak predstavnici Kosovskog instituta za politički razvoj.

Na ovu izjavu reagovala je i Vlada Kosova, saopštivši da su sve državne institucije maksimalno posvećene, kao deo zajedničkog angažovanja demokratskog sveta, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, u borbi protiv terorizma i sprečavanju svih formi ekstremizma i radikalizma.

XS
SM
MD
LG