Dostupni linkovi

U ratištima na Bliskom istoku učestvovalo oko 250 Kosovara


Hapšenja osumnjičenih za regrutovanje u Siriju i Irak, Priština, avgust 2014.

Preko 40 građana Kosova poginulo je u borbama u Siriji i Iraku, ratujući na strani militanata Al-Nusre i Islamske države.

Fatos Makolli, direktor Odeljenja za antiterorizam u Policiji Kosova, izjavio je za RSE da je, na osnovu podataka policije, oko 250 Albanaca sa Kosova učestvovalo u ratištima na Bliskom istoku.

On dodaje da policija aktivno radi na ovom pitanju i da je nedavno uspela da spreči odlazak 20 lica u Siriju.

„Zaustavljeno je 20 mladih koji su pokušali da odu za Siriju. Zaustavljeni su na aerodromu u Prištini, nekoliko njih na granici sa Turskom, Albanijom, i vraćeni su nazad na Kosovo“, kazao je Makolli.

Osobe koje su povezane s ovim terorističkim organizacijama upotrebljavaju internet i društvene mreže kako bi regrutovali mlade sa Kosova

Regrutacija mladih putem interneta predstavlja rizik, a poslednji slučaj koji to dokazuje jeste pokušaj dveju maloletnih devojčica iz Vitine na Kosovu da tokom marta ove godine odu za Siriju.

Fatos Makoli iz Odeljenja za antiterorizam kaže da se internet ne upotrebljava samo za regrutaciju, već i za širenje propagande, sakupljanje novca i sl. On dodaje da internet terorističkim organizacijama pruža velike mogućnosti.

"Kreiraju mreže za regrutovanje 'on line', i tako biraju pojedince na osnovu profila. Potom pređu na ostale stranice za tzv. ćaskanje. To su zatvoreni forumi gde oni nastavljaju komunikaciju. Imali smo slučajeve da su ljudi putem interneta odlučili da odu u Siriju, uključujući i dve devojčice iz Vitine. One su bile u kontakt sa nekim iz Sirije i potom odlučile da krenu", navodi Makoli.

Policija ima saznanja da su u Siriji i Iraku i žene sa Kosova sa svojom decom, čiji su bliski članovi porodice u ratnim zonama.

U policiji navode da koriste nekoliko metoda kako bi se pratile aktivnosti na internetu. Za problematične stranice policija se uglavnom obraća kompanijama koje su autori ti stranica sa zahtevom da ih zatvore, što međutim zavisi od samih kompanija.

Policija Kosova je u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom pokrenula istragu protiv 150 osoba, od kojih je uhapšeno 80.

„Nedavno je podignuta optižnica protiv 41 osobe. Policija Kosova vrši maksimalne napore i posvećena je tome da uradi još više kako bi se sprečila ova pojava“, kazao je Makolli.

Ideologija tekfira

U Islamskoj zajednici Kosova nemaju informacija o broju poginulih u Siriji i Iraku i kažu da se kao verska zajednica ne bave ovim pitanjem.

Na osnovu nedavno objavljenog izveštaja kosovskog Centra za bezbednosne studije, istraživanja koje je podržala Američka ambasada u Prištini, ideologija tzv. tekfira je ta koja je namamila većinu državljana Kosova da se priključi stranim ratištima. Ova ideologija koja potiče iz Egipta opravdava nasilje i ubistva nevernika, čak i samih pripadnika islamske veroispovesti koji su, prema sledbenicima ove ideologije, nevernici. Oni odbacuju državu, društvo, uključujući i muslimane koji ih ne slede.

Kako se navodi u izveštaju, pozivi za priključenje Islamskoj državi i predavanja o tekfiru prisutni su u nekoliko džamija u Makedoniji, Albaniji i na Kosovu, ali tekfir se širio i u privatnim prostorijama, stanovima, domovima i sl.

Autor istraživanja, Špend Kursani, je kaže da pripadnici ove ideologije svu muslimansku populaciju smatraju nevernicima, što radi i ISIS.

„Oni su takođe protiv svih državnih institucija, policije, vojske, protiv su glasanja, protiv pružanja ruke policajcu ili vojniku, jer si u tom slučaju odmah nevernik za njih“, kazao je on.

Ova ideologija je predstavljena na Kosovu 2005. godine i to preko imama iz Skoplja, koji su postali žrtve tekfira tokom studija ove ideologije u Egiptu.

„Oni su poprilično dugo delovali kod nas, a da ih niko nije prepoznao, ni Islamska zajednica Kosova, a ni ostale državne institucije. U pitanju je mali broj imama sa Kosova, uglavnom iz regiona Gnjilana, koji su postali plen tih imama iz Skoplja“, dodao je Kursani.

Inače, na Kosovu i u regionu je nedavno boravio general John Allen, specijalni izaslanik američkog predsednika za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države.

General Allen je pre dolaska u region prisustvovao forumu o odnosima SAD-a i islamskog sveta u Dohi, gde je izjavio da je militantna grupa imala globalni uticaj i da može prouzrokovati haos ukoliko se ne spreči.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG