Dostupni linkovi

Pretnja koja se ne sme zanemariti


Propagandni materijal ISIL-a
Propagandni materijal ISIL-a

Mere bezbednosti na Kosovu značajno su povećane otkako je u javnost izašao propagandni video-snimak u kojem militanti Islamske države pozivaju muslimane sa Balkana da im se pridruže i pokrenu napade na Balkanu.

Iz Policije Kosova su saopštili da "policija stalno radi na proceni mogućih rizika po bezbednost u zemlji, a u sklopu toga, i na proceni rizika od terorizma, terorističkih grupa ili pojedinaca koji su povezani sa takvim aktivnostima, te u skladu s time se poduzimaju potrebne mere bezbednosti".

Policija dodaje i da nadgleda svaku aktivnosti fizičkih i pravnih lica za koje postoje informacije da mogu predstavljati rizik ustavnom poretku.

Inače, britansko Ministarstvo spoljnih poslova je objavilo interaktivnu mapu koja različitim bojama deli zemlje u zavisnosti od stepena opasnosti od terorističkih napada.

"The Telegraph" je objavio da su zemlje raspoređene u četiri kategorije - zemlje sa visokim rizikom, zemlje sa opštim rizikom, one sa osnovnim i one sa niskim rizikom.

Kosovo se nalazi u kategoriju zemalja sa opštim rizikom od terorističkih napada, a u toj kategoriji su i Italija, Nemačka, Grčka, te Bosna i Hercegovina.

Hadži Šalja, predsednik Skupštinskog odbora za nadgledanje kosovske Obaveštajne agencije, u izjavi za RSE navodi da su bezbednosne institucije u zemlji razmotrile moguće pretnje i da su, po tom pitanju, poduzeli i bezbednosne mere.

"Kosovo je podiglo stanje pripravnosti. To je Policija Kosova uradila pre dve nedelje. Istovremeno, Obaveštajna agencija prati svaki korak pojedinaca a koji su izneli neke preteće poruke. Sve pod kontrolom bezbednosnih institucija", kazao je on.

Jedno od obeležja Islamske države
Jedno od obeležja Islamske države

Fljorian Ćehaja iz kosovskog Centra za bezbednosne studije, pak, navodi da propagandni video militantne grupe Islamske države posvećen Balkanu je deo kampanje ove grupe, a kako bi uneli strah i nesigurnost kod naroda u Evropi, a naročito kod zapadnih država koje imaju uticaja u međunarodnim odnosima.

Ćehaja smatra da zemlje Zapadnog Balkana nemaju nekog značaja u tome i da one nisu glavna meta militanata.

"Ne smatram da su pretnje tog nivoa da se građani Kosova trebaju brinuti. Ali, te pretnje se ne trebaju zanemariti, zato što naši građani deluju tamo i oni se eventualno mogu zloupotrebiti radi nekih ciljeva, kao što je ulivanje straha i nesigurnosti", kaže Ćehaja.

I Šalja tvrdi da militantna grupa ne predstavlja ozbiljnu pretnju zemlji.

Preko 40 građana Kosova poginulo je u borbama u Siriji i Iraku ratujući na strani Al-Nusre i Islamske države, međunarodno priznate kao terorističke organizacije.

Na osnovu podataka policije, oko 250 Albanaca sa Kosova učestvovalo u ratištima na Bliskom istoku.

Policija Kosova je pokrenula istrage i podnela krivične prijave za preko 130 lica zbog učešća u terorističke organizacije i zbog organizacije, regrutacije ili finansiranja pojedinaca kako bi se pridružili takvim organizacijama.

U vezi sa tim, policija je uhapsila preko 80 osoba i pretreseno je preko 100 lokacija sumnjivih lica.

Policija Kosova skreće pažnju da ima dovoljno kapaciteta da spreči i da se borbi protiv bilo kakvog oblika krivičnog dela ili prekršaja koji nisu u skladu sa zakonom, uključujući i bezbednost duž granične linije.

XS
SM
MD
LG