Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poziv Obami da poseti Hirošimu ili Nagasaki


Hirošima, septembar 1945.
Gradonačelnici Hirošime i Nagasakija u utorak su posetili američku ambasadu u Tokiju da bi formalno pozvali američkog predsednika Baraka Obamu da poseti te gradove kada sledećeg meseca bude boravio u Japanu.

Obama je govorima protiv nuklearnog naoružanja i dobijanjem Nobelove nagrade za mir podgrejao nade Japanaca da će biti prvi američki predsednik koji će posetiti Hirošimu ili Nagasaki, gradove razorene nuklearnim bombama koje su bacile snage SAD na kraju Drugog svetskog rata. Prethodni američki predsednici su izbegavali da posete te gradove strahujući zbog kontroverzi kod kuće.

Kopredsednik japanske organizacije preživelih u bombardovanju u Hirošimi i Nagasakiju, 84-godišnji Sunao Cuboi nalazi se u sve većoj grupi Japanaca koji pozivaju Obamu da dođe u neki od razorenih gradova.

"Obama ima viziju humanosti. želimo da mu iskažemo našu podršku", rekao je Cuboi koji je učestvovao u kampanjama za ukidanje nuklearnog oružja.

Obama nije naznačio da će posetiti Hirošimu ili Nagasaki, ali je zalaganjem za svet bez nuklearnog oružja u govoru u Pragu u aprilu, podstakao nade Japanaca da će to učini.

Bomba na Hirošimu je bačena 6. avgusta 1945. godine pri čemu je prema procenama poginulo oko 140.000 ljudi. Na Nagasaki je bomba bačena posle tri dana, a u tom gradu je poginulo oko 80.000 ljudi. Šest dana kasnije Japan se predao čime je završen Drugi svetski rat.
XS
SM
MD
LG