Dostupni linkovi

Sjećanje na Hirošimu


Japanci se danas sa tugom sjećaju dana kada su američke snage na taj japanski grad bacile atomsku bombu 1945. godine.

Bombu Little Boy bacio je na Hirošimu američki bombarder B-29 Enola Gay.

Atomska je eksplozija porušila oko 80 posto grada, a procjenjuje se da su eksplozija i naknadno zračenje ubili oko 200.000 ljudi

Najnovija istraživanja javnog mnjenja u SAD pokazala su da i danas većina Amerikanaca smatra da je bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki u Drugom svjetskom ratu bilo opravdano.

Prema objavljenim rezultatima ankete Univerziteta Kinipiak (The Quinnipiac University) iz Nju Hejvena, 61 odsto Amerikanaca smatra da je bombardovanje japanskih gradova atomskim bombama bilo opravdano.

Od ispitanika, njih 22 odsto izjasnilo se da je bombardovanje bila pogrešna odluka, dok je 16 odsto anketiranih bilo uzdržano.

"Šezdeset i četiri godine poslije, jedan od pet Amerikanaca misli da je predsjednik Harry Truman pogriješio ispuštajući bombu", rekao je Peter A. Brown, pomoćnik direktora za glasanje u Quinnipiac University Institute.

Američka vojska bacila je prvu atomsku bombu u istoriji 6. avgusta 1945. godine na Hirošimu. U tom napadu od udara bombe i posledica
radijacije stradalo je 140.000 ljudi.

U naredne dvije godine, od velike količine radijacije umrlo je još nekoliko desetina hiljada ljudi.

Tri dana kasnije, američko vazduhoplovstvo bacilo je još jednu, slabiju atomsku bombu, na japanski grad Nagasaki. U tom napadu poginulo je 80.000 ljudi, a Japan je sedmicu dana kasnije kapitulirao u Drugom svjetskom ratu.

Anketa Univerziteta Kinipiak sprovedena je na uzorku od 2.409 ispitanika, od kojih su svi registrovani birači. Istraživanje je sprovedeno od 27. jula do 3. avgusta, a moguća statistička greška je plus-minus dva odsto.

XS
SM
MD
LG