Dostupni linkovi

Hizmetovih škola zvanično nema u Crnoj Gori


Učionica
Učionica

"Ministarstvu prosvjete Crne Gore nije podnesen zahtjev za otvaranje škole ili bilo koje vrste obrazovne ustanove, čiji je osnivač Fetulah Gulen, niti se tim povodom bilo ko obraćao Ministarstvu prosvjete Crne Gore", odgovor je Ministarstva na pitanje RSE – da li u Crnoj Gori postoje škole, ili bilo koja obrazovna ustanova u kojoj se radi po sistemu Fetulaha Gulena ili je sa te adrese u prethodnom periodu stigao zahtjev za izdavanje licence?

Time je sa zvaničnog mjesta potvrđeno da u Crnoj Gori ne postoje obrazovne ustanove koje je uspostavio pokret Hizmet, turskog religijskog vođe Fetulaha Gulena koga turske vlasti optužuju da stoji iza pobune dijela vojske protiv predsjendika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Pregledom web sajtova na kojima je spisak preko stotinu škola Fetulaha Gulena u cijelom svijetu, među kojima je i oficijelni sajt, nalazi se i Univerzitet Mediteran iz Podgorice.

Stoga smo uputili rektoratu ovog univerziteta u Podgorici pitanje da li Mediteran ima ikakve veze sa školama Fetulaha Gulena?

Iz rektorata je RSE odgovoreno da navodi da je "Univerzitet Mediteran" jedna od škola koju je osnovao ili na neki način ima učešće Fetulah Gulen u potpunosti neistinita, te da su na ovom Univerzitetu neprijatno iznenađeni objavama u kojima se "Mediteran" dovodi u bilo kakvu vezu sa pomenutim licima i događajima u Turskoj.

"Univerzitet 'Mediteran' je jedini Univerzitet iz Crne Gore koji je prepoznat i priznat od Turskog savjeta za visoko obrazovanje, te ostvario uspješnu naučno istraživačku saradnju sa mnogim značajnim univerzitetima u Turskoj među kojima su Aydin University, Gazi University, Turgut Ozal University", navodi se u odgovoru RSE.

Fetulah Gulen, 2016.
Fetulah Gulen, 2016.

Priča o školama Fetulaha Gulena je otvorena nakon neuspjelo vojnog puča u Turskoj, kada su vlasti te zemlje optužile Gulena da stoji iza oružanog napada dijela vojske Turske.

O tome da li u Crnoj Gori postoje pristalice učenja Gulena ili škole, pitali smo i reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifata Fejzića, koji je za RSE saopštio da se radi o neuticajnim kursevima u Podgorici i Rožajama.

"U Crnoj Gori postoje neke manje institucije Fetulaha Gulena, tačnije postoje u Podgorici i Rožajama, ali nije na meni da se bavim time. Te institucije nisu tako jake kao recimo u zemljama regiona. To se više bazira na nekim kursevima i na nekim domovima u Rožajama. Shvatio sam da je njegova ekselencija ambasador Turske u Crnoj Gori javno izjavio da očekuju podršku svih zemalja u borbi protiv te terorističke organizacije, uključujući i Crnu Goru. Mislim da je na to mislio", ističe reis Fejzić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG