Dostupni linkovi

Buran razvod braka HDZ-a i Mosta, HDZ traži nove partnere


Premijer Andrej Plenković na sjednici Hrvatskog sabora, arhivska fotografija
Premijer Andrej Plenković na sjednici Hrvatskog sabora, arhivska fotografija

Dok Most, čija su tri ministra jučer izbačena iz Vlade jer su podržali oporbeni zahtjev za smjenom ministra financija Zdravka Marića, optužuje Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) da to sve čini kako bi zaštitio kriminal u Agrokoru, i traži da intervenira narod, HDZ ih optužuje da zazivaju makedonski scenarij. HDZ vodi pregovore o sastavljanju nove parlamentarnu većine bez Mosta.

Razvod braka HDZ-a i Mosta i HDZ-ovog traženje novih partera odvijaju se u vrlo bučnoj atmosferi. Jedan od trojice jučer smijenjenih Mostovih ministara – prvi čovjek policije Vlaho Orepić optužio je premijera Andreja Plenkovića za uzurpaciju vlasti i zatražio intervenciju naroda.

"Republika Hrvatska se nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i narod više nego ikada mora promptno reagirati, jer se radi o svojevrsnoj uzurpaciji vlasti", rekao je Orepić.

Malo kasnije na Facebooku se ispravio da je htio reći da narod intervenira ne na ulici, već – na izborima.

Za njim je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja iznio nove optužbe u vezi umiješanosti HDZ-ovog ministra financija Zdravka Marića u slučaj Agrokor.

"Otkad je on ministar financija, porezni nadzor nije ušao u Agrokor, dok se istovremeno za 3 kune viška u blagajni terorizira naše ugostitelje. A još je možda gora i porazna situacija da porezni nadzor nije ušao u Agrokor od 2007-me!", rekao je Grmoja.

Aktualni ministar Marić i bivši socijaldemokratski ministar financija Boris Lalovac demantirali su Grmojine tvrdnje.

I predsjednik HDZ-ovog kluba u Saboru Branko Bačić odbacio je Grmojine optužbe, a Orepića optužio da želi makedonski scenarij u Hrvatskoj i zatražio od predsjednika Sabora i predsjednika Mosta Bože Petrova da Orepića isključi iz stranke i osudi njegove izjave.

"To je udar na ustavni poredak Republike Hrvatske! Zazivamo događanja u Makedoniji ovdje u Hrvatskoj! Gospodine predsjedniče Sabora, ja mislim da biste vi kao predsjednik Mosta odmah trebali vašeg razriješenog ministra isključiti iz stranke i ograditi se od njegovih izjava", kazao je Bačić.

Šef zagrebačkog dopisništva "Novog lista" Jasmin Klarić za RSE kaže kako makedonski scenarij u Hrvatskoj nije moguć.

"To su notorne gluposti! U Hrvatskoj se danas ne može dogoditi makedonski scenarij. Ne postoji ta količina nezadovoljstva koje se valja ulicama, ne postoje plaćenici koji demonstriraju protiv vlasti i koji su spremni na nasilje", navodi Klarić, te dodaje:

"Postojali su doduše prije godinu i po – dvije godine, dok su još Milanović i Socijaldemokratska partija (SDP) bili na vlasti kada smo imali situaciju da su se prosvjednici tukli s policajcima na Markovom trgu, ali danas toga nema. Šator je sklopljen, branitelji se ne javljaju osim kada treba pokušati zabranjivati kazališne predstave, dakle u Hrvatskoj u ovom trenutku apsolutno nema opasnosti od nasilja kakvog smo vidjeli u Skoplju."

Jasmin Klarić: U Hrvatskoj se ne može dogoditi makedonski scenarij
Jasmin Klarić: U Hrvatskoj se ne može dogoditi makedonski scenarij


On, međutim, ne želi prognozirati koji su sve scenariji mogući u slučaju da se Agrokor počne nekontrolirano raspadati. Izvanredni Vladin upravitelj u Agrokoru Ante Ramljak kazao je kako moguća politička nestabilnost ne bi mogla ugroziti započeti proces restrukturiranja.

Vlada je na telefonskoj sjednici nastavila odstranjivanje Mostovih kadrova i smijenila svih deset njihovih državnih tajnika u raznim ministarstvima.

Most je izišao iz vladajuće većine i HDZ sastavlja novu. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uvjeren je da će dobiti podršku više od polovice od ukupno 151 zastupnika.

"Ako sam prije 6-7 mjeseci imao 91 potpis potpore, siguran sam da ćemo sada imati više od 76", istakao je Plenković.

HDZ je počeo prikupljati potpise za smjenu Bože Petrova i izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora.

Nakon prvomajskih praznika Sabor će raspravljati o oporbenom zahtjevu za razrješenjem ministra financija Zdravka Marića, oko čega se cijela aktualna gužva i zakuhala.

Most kaže da se tek nakon toga može raspravljati o smjeni Petrova. HDZ vjerojatno misli drugačije. Da HDZ-ova ne bude zadnja, jučer smijenjeni Mostovi ministri koji smjenu ne priznaju danas će dati ostavke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG