Dostupni linkovi

Žestoko oko izglasavanja nepovjerenja ministru Mariću


Smjena se traži zbog sukoba interesa oko Agrokora: Zdravko Marić
Smjena se traži zbog sukoba interesa oko Agrokora: Zdravko Marić

Uz mnogo stanki i još više vike, Hrvatski sabor raspravlja o oporbenom zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja HDZ-ovom (Hrvatska demokratska zajednica) ministru financija Zdravku Mariću. Još se ne zna hoće li opozicija i Most sakupiti dovoljno glasova da mu se izglasa nepovjerenje.

Zbog sukoba interesa oko Agrokora, gdje je prije dolaska na funkciju ministra financija bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala, Zdravko Marić mora otići, poručili su oporbeni zastupnici. Njihov zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Mariću iznio je predsjednik oporbenih socijaldemokrata Davor Bernardić.

"Gdje god se okrenemo u ovoj HDZ-ovoj Vladi, sudarimo se sa sukobom interesa. To je osobni identifikacijski broj ove Vlade", kazao je Bernardić.

Rasprava u Hrvatskom saboru, ilustrativna fotografija
Rasprava u Hrvatskom saboru, ilustrativna fotografija


Marić je odbio sve optužbe za sukob interesa:

"Dapače, mislim da sam radom u privatnom sektoru stekao dodatno dragocjeno iskustvo koje mi je pomoglo i pomaže u sveobuhvatnijem sagledavanju gospodarskih i financijskih problema. Nakon imenovanja na dužnost ministra financija, mene s Agrokorom veže jedino briga za stabilnost gospodarskog i financijskog sustava Republike Hrvatske", ustvrdio je Marić.

Posebno je komentirao prozivanja da je kao jedan od direktora Agrokora potpisivao financijska izvješća koja su – kako se sada saznalo – bila falsificirana kako bi se situacija prikazivala boljom nego što je bila.

"U četiri godine rada u Agrokoru stavio sam dva popisa na dva papira, i oba se tiču mene – ugovor o radu i raskid ugovora o radu. Što sam ja to konkretno napravio da bih trebao snositi takvu vrstu odgovornosti?", upitao je.

Populisti i kokošari

Napadi na Marića nemaju argumenata, osim onih iz teorija zavjere, ustao je u obranu svog ministra premijer Andrej Plenković.

"Postoje neke mračne sile, postoje neke interesne skupine, postoje neki tajni gremiji koji na nešto utječu. Ne utječu, jer ne postoje! Možda utječu na nekoga drugog, ali na mene ne. I to javnost mora danas znati. Zdravko Marić je doktor znanosti, bio je ministar financija u dvije vlade. Postoji li dojam u hrvatskoj javnosti da je taj čovjek napravio nešto loše ili nauštrb hrvatskih financija, hrvatskog gospodarstva ili rejtinga? Ja ga ne vidim", konstatirao je Plenković.

Iz niza replika izdvojimo onu oporbenog socijaldemokrata Siniše Hajdaš Dončića na račun Plenkovićeve obrane Marića.

"Gospodine predsjedniče Vlade, vi ste sada branili svog ministra da je kao sve bilo po zakonu. A znate tko se tako branio u povijesti – da je tako po zakonu bilo sve u redu? Esesovci na suđenjima četrdeset i pete i šeste!", kazao je Hajdaš Dončić.

Ipak, najžešće je bilo na relaciji šef HDZ-a i premijer Plenković – Most. Dok je Plenković Mostovce optužio za demagogiju i populizam, oni su mu odgovorili optužbama da je kokošar, zbog toga što među zastupnicima lobira da glasaju za HDZ-ove prijedloge. Radi cjelovite informacije, dodajmo da je Most također javno zaprijetio svim onim zastupnicima drugih stranaka koje je najavio podržati na lokalnim izborima 21. svibnja da na to zaborave, ako glasaju za HDZ-ove prijedloge u Saboru.

Za smjenu Bože Petrova (na fotografiji) HDZ je već sakupio potreban broj potpisa
Za smjenu Bože Petrova (na fotografiji) HDZ je već sakupio potreban broj potpisa


Nitko ne želi prognozirati hoće li opozicija sakupiti dovoljno glasova za sutrašnje izglasavanje nepovjerenja ministru Mariću. Oporbeni socijaldemokrati tvrde da imaju potrebnih 77 glasova, ali sve će biti jasnije sutra. Nakon toga bi na dnevni red trebalo doći izglasavanje nepovjerenja Mostovom predsjedniku Sabora Boži Petrovu, na inicijativu HDZ-a, gdje također nitko ne želi prognozirati hoće li im to uspjeti.

Podsjetimo, ljubav između HDZ-a i Mosta pukla je kada su trojica Mostovih ministara na Vladi podržala oporbeni prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Mariću, na što ih je Plenković isključio iz Vlade, a Most uzvratio HDZ-u najtežom verbalnom artiljerijom.

Ako HDZ u dogledno vrijeme ne nađe saborsku većinu za izglasavanje novih ministara umjesto onih iz Mosta, Hrvatskoj prijete novi parlamentarni izbori. Postoje špekulacije da neki na to već računaju, i da bi parlamentarni izbori bili održani istoga dana kada i drugi krug lokalnih izbora, dakle početkom lipnja.

Sabor će o oporbenom zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja Zdravku Mariću glasati u četvrtak ujutro. Odmah nakon toga na dnevni red dolazi opoziv predsjednika Mosta Bože Petrova s funkcije predsjednika Sabora. Za njegovu smjenu HDZ je već sakupio potreban broj potpisa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG