Dostupni linkovi

Međunarodni pritisak za zaštitu područja ulcinjske Solane


Konferencija u Podgorici, 7. april 2016.
Konferencija u Podgorici, 7. april 2016.

Područje ulcinjske Solane koje spada u red najvrijednijih ekološko-turističkih resursa Crne Gore, već godinama je ugroženo lošom privatizacijom industrije soli koja je preduslov za opstanak biljnih i životinjskih vrsta na tom području, a dodatnu opasnost predstavljaju želje da se to zemljište gradnjom pretvori u turistički kompleks.

Područje ulcinjske Solane je najznačajnije stanište na seobi, zimovanju, gniježđenju i lokallitet za ishranu ptica na cijeloj istočnoj obali Jadrana.

Na Solani je registrovano 240 vrsta ptica, a u proljeće se stotine i hiljade vodenih ptica ovdje zaustavlja radi odmora i prehrane.

U slanim bazenima je registrovano 114.000 biljnih vrsta, 24 vrste ribe, a na nasipima 12 vrsta vodozemaca, 28 vrsta gmizavaca i 33 vrste sisara.

Na prvoj Konferenciji o zaštiti ovog lokaliteta prije godinu dana, dogovoreno je da Vlada proglasi Solanu Emerald staništem najkasnije do juna 2015. godine i da je nominuje za Ramsar područje najkasnije do juna 2015. godine.

Prošao je i krajnji rok za slanje prijave, početak 2016. godine.

Uoči podgoričke Konferencije u četvrtak posvećene ovom pitanju, poslanice Evropskog parlamenta Aneliz Dods i Teri Rajntke uputile su Vladi pismo u kojem ističu važnost ulcinjske Solane kao najznačajnijeg lokaliteta na istočnom dijelu jadranske obale za uzgoj i boravak ptica tokom zime.

Ono što Solanu čini posebno vrijednom je činjenica da ona ne pripada samo Crnoj Gori već je dio svjetske prirodne baštine.

Tome u prilog govori i angažovanje stranih ambasadora najuticajnijih zemalja svijeta i međunarodnih prirodnjačkih organizacija koji insistiraju na međunarodnoj zaštiti ovog područja.

Margaret En Uehara
Margaret En Uehara

Ambasadorka SAD, Margaret En Uehara, napominje da ulcinjska Solana nije pitanje koje se tiče samo Crne Gore, već i cijele međunarodne zajednice.

"Vlada SAD se energično zalaže za rješavanje ovog pitanja i, kao i evropske kolege, nastoje da obezbijede zaštitu ptica selica", rekla je Uehara.

Njemačka ambasadorka, Gudrun Štajnaker, poziva Vladu Crne Gore da što prije podnese prijavu za status Ramsar, a ambasador EU, Mitja Drobnič je naglasio da je važno da Vlada bude svjesna svoje odgovornosti u cilju zaštite ovog vrijednog dijela evropske prirodne baštine.

Međutim, domaći NVO sektor smatra da Vlada odugovlači sa rješavanjem ovog pitanja.

Aleksandar Perović, iz Centar za zaštitu i proučavanje ptica, je tokom Konferencije, obraćajući se direktno ministru održivog razvoja i turizma, Branimiru Gvozdenoviću, da kašnjenje sa zaštitom područja Solane na nacionalnom i međunarodnom nivou smatra odugovlačenjem i opstrukcijom.

Ministar Branimir Gvozdenović je odbacio optužbe, rekavši da smatra da je to pitanje bolje odložiti za nekoliko mjeseci da bi se našlo kvalitetno i dugoročno rješenje.

Gvozdenović je pritom odbacio i sve tvrdnje o planovima za gradnju na ovom prostoru.

Međutim, nije domaći NVO sektor jedini koji ima rezerve u vezi Vladine volje da zaista zaštiti područje Solane.

Izvršni direktor EuroNatur-a, Gabriel Švaderer, je rekao da sva objašnjenja ostavljaju prostor za veliki broj pitanja, a da je jedno od njih – da li zaista postoji politička volja da se ulcinjska Solana zaštiti.

Princ Nikola Petrović Njegoš
Princ Nikola Petrović Njegoš

U kampanju za zaštitu Solane, uključio se i crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš koji je tokom Konferencije podsjetio da se, od dinastija Crnojevića i Petrovića, do današnje republike Crne Gore, Crnogorci diče sa jednom pticom, odnosno, orlom koji se nalazi i na državnoj zastavi.

"Naši precu su crpili snagu i inspiraciju iz te divlje prirode. Ne dozvolimo da izgubimo tu moćnu vezu koja nas veže za ovu lijepu zemlju", rekao je princ Nikola Petrović Njegoš.

XS
SM
MD
LG