Dostupni linkovi

Osporavani nobelovac Handke u petak Dodikov gost u Banjaluci i Višegradu


Peter Handke, austrijski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koji negira genocid u Srebrenici, dolazi sutra (7. maj) u posjetu bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj (RS).

Tu će ga ugostiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u četvrtak Radovan Kovačević, Dodikov savetniki portparol stranke SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata).

Handkea će se u Banjaluci sastati i sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović, premijerom RS Radovanom Viškovićem, rediteljem Emirom Kusturicom i rektorom banjalučkog Univerziteta Radoslavom Gajaninom. Nakon toga će sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad, izgrađen u Višegradu na istoku BiH, gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena književna nagrada.

Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu.

Proglašen za nepoželjnog u Sarajevu

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, dan poslije su ga proglasili nepoželjnom osobom na području ovog kantona.

Tom prilikom je navedeno, uz ostalo, kako je "Handke u svojim javnim nastupima, u vrijeme agresije na BiH javno podržavao agresorski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem te više puta i pored svih presuda Međunarodnog suda u Haagu negirao zločin genocida u Srebrenici".

Handke je proglašen nepoželjnom osobom i na Kosovu.

Handke heroj za Srbe, za Albance branilac zločina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Priznanja sa srpske strane

Udruženje književnika Republike Srpske pak proglasilo je Handkea za njihovog počasnog člana.

U Srbiji austrijski pisac je 2015. godine, odlukom gradske Skupštine, proglašen za počasnog građanina Beograda. Nagrađen je, kako je tada rekao predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević "za promovisanje Beograda i podršku u teškim vremenima".

Bojkot dodjele Nobelove nagrade

Dodjelu Nobelove nagrade Handkeu ranije su bojkotovale Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Turska.

Na sam dan dodjele nagrade, u glavnom gradu Švedske održana su dva protesta, a brojni ratni reporteri koji su izvještavali iz ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu su se oglasili na društvenim mrežama, sa tekstovima koje su pisali ratnih devedesetih.

XS
SM
MD
LG