Dostupni linkovi

Guaido optužen za pokušaj puča


Nasilje na ulicama Venecuele
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Vlasti Venecuele kažu da provode aktivnosti na zaustavljanju pokušaja puča nakon što je opozicioni lider Juan Guaido objavio da je u "završnoj fazi" okončanje vladavine osporavanog predsjednika Nicolasa Madura.

Guaido se pojavio u videu sa uniformisanim licima, rekavši da ima vojnu podršku.

Juan Guaido, koji se u januaru proglasio privremenim predsjednikom, pozvao je mnoge pripadnike vojske da mu pomognu da zaustavi "uzurpaciju" Madura.

Ali izgleda da vojni lideri stoje uz Madura, prenosi BBC.

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak na Twitteru objavio da pažljivo prati situaciju u Venecueli te je ponovio svoju podršku opozicionom lideru Juanu Guaidu u svrgavanju Madura.

"Ja pratim situciju u Venecueli veoma pažljivo. Sjedinjene Države stoje sa narodom Venecuele i njihovom slobodom!", napisao je Trump na Twitteru.

​Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a John Bolton izjavio je večeras da su sve opcije na stolu kada je riječ o Venecueli. Bolton je rekao da Sjedinjene Države žele mirnu tranziciju vlasti u Venecueli, dodajući da situacija u toj zemlji nije puč već da Guaido, kao legitimni predsjednik, pokušava da preuzme kontrolu.

Bolton je takođe rekao da je u današnjim događajima značajnu ulogu igrala Kuba, dajući podršku Maduru u Venecueli. On tvrdi da su ministar odbrane Vladimir Padrino, šef nacionalne garde i predsjednik Vrhovnog suda rekli opoziciji da Maduro treba da ode s vlasti.

Savjetnik američkog predsjednika je takođe poručio da bi bila velika greška Madura i njegovih pristalica da upotrijebe silu protiv civila.

"Ovo je akt hrabrosti Guaida", rekao je Bolton, koji kaže da mu (Guaidu) Sjedinjene Države obezbjeđuju podršku na različite načine.

Američki izaslanik za Venecuelu Elliott Abrams je, pak, izjavio da situacija u Venecueli ostaje "konfuzna" i da su Sjedinjene Države dobile konfliktne informacije o tome što se dešava.

Guaido: 'Operacija Sloboda' je počela
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Opozicija u Venecueli poziva građane da ostanu na ulicama dok su, prema izvještačima medija, na ulice Karakasa izašla borna kola.

Ministarstvo vanjskih poslova Venecuele je saopštilo da će vlada odgovoriti na pokušaj puča da bi zaustavila nasilje i održala mir. Takođe je navelo da je pokušaj puča "direktno planiran u Vašingtonu". Ministar Jorghe Arreaza je Reutersu rekao da nije pitanju nikakav vojni puč u zemlji već, kako je rekao, "još jedno poglavlje u pokušaju puča koje vodi pozicija a podržava SAD".

On tvrdi da je Nicolas Maduro "na svom komandnom mjestu kao uvijek i da ima kontrolu nad situacijom".

Prema Arreazinoj procjeni, opozicionog lidera Juana Guaida podržava 30 ili manje vojnika.

Ponovo se oglasio i ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino koji i dalje tvrdi da su naoružane snage ostale lojalne ustavnoj obavezi i da su "nasilni akti djelimično poraženi".

Rusija je optužila venecuelansku opoziciju za obnavljanje nasilja u onom što su, kako navodi Reuters, jasni pokušaji da uvuku oružane snage te zemlje u sukobe.

"Radikalna opozicija u Venecueli se još jednom vratila nasilnim metodama konfrontacije", saopštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Umjesto mirnog rješavanja političkih razlika, oni su prešli na kurs pojačavanja konflikata i provociranja i kršenja javnog reda, te sukoba koje uključuju i oružane snage", navodi se u saopštenju koje prenosi Reuters.

I Turska je kritikovala venecuelansku opoziciju zbog poziva na vojnu pobunu kojom bi se svrgnuo predsjednik Nicolas Maduro, navodeći da su to doveli do tačke izazivanja ustavnog reda i mira.

"Mi smo zabrinuti zbog izvještaja da postoje određeni pokušaji protiv ustavnog poretka u Venecueli. Mi smo protiv antidemokratskih metoda za smjenu legitimnih vlada", navodi se u saopštenju turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Cavusoglua objavljenom na Twitteru.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je apelovao na maksimalnu uzdržanost.

"Generalni sekretar apeluje na sve strane da izbjegnu bilo kakvo nasilje i da odmah preduzmu korake za uspostavljanje mira", rekao je portparol Guterres.

'Pucnjava u vojnoj bazi'

Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro rekao je da može da računa na "potpunu vjernost" šefova vojske dok je njegov rival Guaido izjavio ranije da se vojska okuplja oko njega.

"Čelične nerve. Razmijenio sam poruke sa komandantima svih regiona i zona odbrane u zemlji koji su mi izrazili svoju punu vjernost narodu, Ustavu i Partiji. Pozivam na maksimalnu narodnu mobilizaciju da se osigura pobjeda mira. Pobijedićemo", napisao je Maduro na Twitteru u prvoj reakciji na najnovije izjave njegovog protivnika Guaida.

Ranije danas su izvještači Reutersa iz Venecuele javili da se čula pucnjava u vojnoj bazi u blizini Karakasa u kojoj se nalazi Guaido, koji tvrdi da je vojska prešla na njegovu stranu.

Reuters je naveo da nije jasno ko je pucao i zbog čega.

Savjetnik predsjednika SAD-a za nacionalnu sugurnost John Bolton pozvao je venecuelansku armiju da podrži Guaida, a američki državni sekretar Mike Pompeo je poručio da SAD u potpunosti podržava Guaidovu "operaciju oslobođenja".

Lider opozicije u Venecueli, i u januaru samoproglašeni prijelazni predsjednik, Juan Guaido, izjavio je u utorak da je počela "finalna faza" njegovog plana za svrgavanje Nicolasa Madura.

Guaido je pozvao Venecuelance i vojsku da mu se pridruže na kraju Madurove "uzurpacije".

Juan Guaido razgovara sa jednim od pripadnika vojske u blizini vojne baze La Carlota
Juan Guaido razgovara sa jednim od pripadnika vojske u blizini vojne baze La Carlota

Reutersov novinar je kasnije vidio Guaida u blizini vojne vazdušne baze La Carlota u blizini Karakasa, okruženog grupom muškaraca u uniformi.

Reuters je u međuvremenu javio da je suzavac ispaljen na Guaida dok je bio u vojnoj bazi.

Venecuelanski ministar informacija Jorge Rodrigez je tweetovao da se vlada suočava sa malom grupom "vojnih izdajnika" koji pokušavaju da izvedu puč.

Guaido je, u videu koji je postirao na Twitteru, govorio okružen vojnicima u uniformi i opozicionim liderom Leopoldom Lopezom, koji je u kućnom pritvoru.

"Snage nacionalne armije su preduzele ispravnu odluku, i one računaju na podršku venecuelanskog naroda" rekao je Guaido.

Kasnije je Reutersov novinar vidio kako snage bezbjednosti ispalju suzavac na Guaida i još oko 70, većinom mladih naoružanih muškaraca u vojnim uniformama izvan baze La Carlota. Stotine civila su im se pridružile.

U međuvremenu je ministar odbrane Venecuele, Vladimir Padrino, rekao da oružane snage ostaju "čvrsto u odbrani legitimne" vlade Nicolasa Madura, nakon što je Guaido rekao da ima vojnu podršku.

Padrino je u seriji postova na tweeteru rekao da su sve vojne jedinice širom zemlje izvijestile da je situacija normalna u njihovim vojnim bazama.

"Mi odbacujemo ovaj pokret za puč, čiji ima namjeru da ispuni zemlju nasiljem" naveo je Padrino.

Na ove događaje prva se oglasila španska vlada koja je apelovala na Venecuelu da izbjegnu krvoproliće.

"Suočeni sa ovim događajima moramo ponoviti ono što smo uvijek govorili o situaciji u ovoj zemlji. Mi želimo svim srcem da se izbjegne krvoroproliće", rekla je portparolka Isabel Celaa. Dodala je da premijer Pedro Sanchez pažljivo prati situaciju.

Takođe je navela da ne podržavaju vojni puč u Venecueli. Španija smatra da su Venecueli potrebni izbori, saopšteno je u Madridu.

Iz Meksika je saopšteno da se konsultuju sa 16 drugih zemlja o situaciji u Venecueli i da se plaše mogućeg nasilja i krvoprolića u zemlji, a predsjednik te zemlje, Manuel Lopez Obrador je izjavio da Venecuelanci ne treba da se odluče na nasilje nakon što je Guaido uputio poziv građanima da mu se pridruže na ulicama.

Mediji navode i da je vlast uvela restrikciju interneta.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je američki predsjednik obaviješten o situaciji u Venecueli i da prati aktuelnu situaciju. Sjedinjene Države su bile prva zemlja koja je priznala Guaida za prijelaznog predsjednika, gotovo istovremeno kada je opozicioni lider položio zakletvu 23. januara.

Portparolka Evropske komisije, kako navodi agencija AFP, rekla je da prati razvoj događaja. Odbila je da komentariše situaciju koja se brzo razvija, ali ne ponavlja dugogodišnji poziv bloka za "političko i mirno rješenje" i "slobodne i poštene izbore". Međutim, predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozdravio je puštanje vodeće venecuelanske opozicione ličnosti Leopolda Lopeza iz kućnog pritvora kao "istorijski trenutak".

Tajani je tweetovao da je to važan korak za "povratak Venecuele demokratiji i slobodi".

Lopez je dobitnik nagrade Saharov, godišnje nagrada za ljudska prava koju dodjeljuje Evropski parlament.

Predsjednik Kolumbije Ivan Duque pozvao je na Twitteru da se "vojnici i stanovnici Venecuele smjeste na pravu stranu istorije, odbacujući diktaturu i Madurovo uzurpiranje".

Kolumbija je takođe saopštila da saziva hitan sastanak grupe iz Lime - grupe velikih latinoameričkih zemalja i Kanadu, sa fokusom na dešavanja u Venecueli.

Bolivijski predsjednik Evo Morales "energično" je osudio "pokušaj puča u Venezueli od strane desničara koji su dužni stranim interesima".

On je rekao da je siguran da će "hrabra bolivarska revolucija na čelu sa bratom Nikolasom Madurom pobijediti ovaj novi napad imperije (SAD)".

"Odbacujemo ovaj pokret državnog udara koji ima za cilj podsticanje nasilja u zemlji", napisao je na Twitteru kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel.

"Izdajnici, koji su se stavili na čelo ovog subverzivnog pokreta, koriste trupe i vojnike sa teškim naoružanjem u javnom prostoru grada kako bi stvorili paniku i teror."

Portparol britanske premijerke Therese May izjavio je, prenosi AFP, da je jasno da Velika Britanija, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, prepoznaje Juana Guaida kao privremenog predsjednika Venecuele: "Naš fokus je na mirnom rešenju krize i obnovi venecuelanske demokratije. Venecuelanski narod zaslužuje bolju budućnost, dovoljno je pretrpio i Madurov režim mora da se završi."

Guaido, koji predsjedava Nacionalnim kongresom, u januaru se pozvao na Ustav i samoproglasio za prijelaznog predsjednika, uz obrazloženje da je Madurov reizbor 2018. bio nelegitiman.

Kako navodi Reuters, on je posljednjih sedmica putovao sve više van Karakasa u pokušajima da izvrši pritisak na Madura da se povuče.

Za srijedu 1. maj su planirani protesti, uključujući i, kako Guaido tvrdi, "najveći marš u Venecuelnkoj istoriji". To će, prema njegovim riječima, biti "definitivna faza" njegovih napora da preuzme dužnost predsjednika u cilju raspisivanja novih izbora.

Oko 50 država, uključujući i Sjedinjene Države su priznale Guaida kao prijelaznog predsjednika Venecuele.

Maduro naziva Guaida američkom marionetom, koji želi da ga sruši sa vlasti pučem.

Vlada je uhasila njegovog glavnog savjetnika, skinula Guaidu skupštinski imunitet i otvorila više istraga. Guaidu je takođe zabranjeno da napušta zemlju, ali je on tu zabranu otvoreno prekršio ranije ove godine.

Prošle sedmice, Guaido je objavio da je njegov saveznik iz Kongresa, opozicioni poslanik Gilber Caro bio uhapšen i da je još 11 članova njegovog tima bilo pozvano da se pojave u obavještajnoj agenciji Sebin.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG