Dostupni linkovi

Guaido pozvao na nove prosvjede u Venezueli


Juan Guaido
Juan Guaido

Samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaido pozvao je na nove prosvjede protiv vlasti u ovoj zemlji, nakon što je američki lider Donald Trump pojačao retoriku protiv osporavanog predsjednika Nicolasa Madura.

Guaido je pozvao na održavanje prosvjeda diljem zemlje u subotu, 30. ožujka, sa zahtjevom da Maduro dâ ostavku.

"Režim je na ivici kolapsa", rekao je Guaido i pozvao vojsku da stane na stranu oporbe, prenijela je agencija DPA.

On je dodao da oporba ne želi pobunu, nego slobodne izbore.

Trump je sinoć kritizirao Madura i rekao je da u Venezueli "sve u kvaru", ukazujući na pad izvoza nafte i prekide isporuke struje i vode.

Trump je rekao da je ono što se dešava sa Madurovom administracijom tragedija i ponovio da su sve opcije na stolu kada je riječ o Venezueli.

Američki predsjednik je zatražio da ruske snage napuste Venezuelu i kritizirao Moskvu zbog slanja trupa u tu državu.

Nicolas Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Uge Chaveza. On je u siječnju položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u svibnju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom oporbe i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a oporbeni lider i predsjednik Nacionalne skupštine Juan Guaido se 23. siječnja samoproglasio za prijelaznog predsjednika Venezuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Europske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirale u Venezuelu i posjeduju veliki dio duga te zemlje u različitim oblicima.

Venezuela je bila u gospodarskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milijuni napuste ovu južnoameričku državu.

Pročitajte i ovo:

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG