Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov optužio SAD za pokušaj državnog udara u Venecueli


Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas američkom državnom sekretaru Majku Pompeu da veruje da su Sjedinjene Države pokušale da organizuju državni udar u Venecueli i to je prekršilo Povelju Ujedinjenih nacija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi Rojters.

Ranije danas Stejt Dipartment je naveo da je Pompeo pozvao Rusiju da zaustavi ono što je nazvao "nekonstruktivnim ponašanjem" podržavajući osporavanog predsednika Venecuele Nikolasa Madura i osudio rusku vojnu podršku njegovoj vladi.

Pompeo je, sa svoje strane, naime rekao da SAD neće ostati "skrštenih ruku" ako Rusija nastavi da "pojačava tenzije" u Venecueli.

"Uporno uplitanje ruskog vojnog osoblja da podrži nezakoniti režim Nikolasa Madura u Venecueli preti podružavanjem patnje naroda, koji u velikoj većini podržava privremenog predsednika Huana Gvaida", rekao je Pompeo posle telefonskog razgovora sa ruskim kolegom, prenose agencije.

Američki ministar je pozvao Rusiju da obustavi svoje "nekonstruktivno ponašanje" i da se pridruži drugim zemljama koje žele bolju budućnost narodu Venecuele.

Maduro, čija je vlast na meti američkih sankcija, ima podršku Rusije i Kine koje su i glavni kreditori Venecuele.

Gvaida je priznalo oko 50 zemalja za privremenog predsednika Venecuele kako se sam proglasio na jednom skupu 23. januara. Posle dva meseca, Venecuela je i dalje u velikoj političkoj i ekonomskoj krizi.

XS
SM
MD
LG