Dostupni linkovi

Grenel: Uveren sam da možemo da postignemo napredak


Ričard Grenel i Aleksandar Vučić
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić

"Nakon susreta sa poslovnim liderima, političkim liderima i građanima, nadam se da možemo da postignemo napredak“, napisao je na Tviteru specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, koji je 9. i 10 oktobra bio u prvim zvaničnim posetama Kosovu i Srbiji.

Prethodno je Američka ambasada u Prištini prenela Grenelovu izjavu da je cilj da se "naši partneri u Srbiji i na Kosovu okupe radi postizanja sveobuhvatnog rešenja kojim bi se razrešila neslaganja u regionu."

"Neophodno je da obe strane blisko i ubrzano sarađuju, gledajući u budućnost", poručio je Grenel.

Izaslanik Grenel se u četvrtak u Beogradu sreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Dan ranije se u Prištini sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i liderima političkih stranaka Aljbinom Kurtijem, Isom Mustafom, Vjosom Osmani, Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajom.

Ambasador Grenel se pre ovih sastanaka sreo sa predstavnicima poslovne zajednice na Kosovu i u Srbiji.

"Administracija predsednika Trampa čvrsto veruje da su ekonomski razvoj, otvaranje radnih mesta za mlade i povećane mogućnosti za trgovinsku razmenu najvažniji deo u obezbeđivanju trajnog mira", stoji u pisanoj izjavi Grenela, prosleđenoj iz Američke ambasade u Prištini.

Predsedništvo Srbije je saopštilo da je predsednik Aleksandar Vučić upoznao Grenela sa pozicijom Srbije u vezi sa dijalogom između Beograda i Prištine i položajem Srba na Kosovu. Takođe mu je preneo da je Srbija opredeljena za rešavanje odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

„Kompromisno rešenje u interesu stabilnosti i budućnosti celog regiona može biti postignuto uvažavanjem legitimnih interesa Srbije“, rekao je predsednik Vučić.

Prethodno je Američka ambasada u Srbiji na Tviteru navela da specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel u Beograd donosi "jednostavnu poruku" od američkog šefa države da "narod Srbije i Kosova želi mir, ekonomski razvoj, radna mesta i bolji život za svoju decu",

Uz poruku je fotografija Grenela kako izlazi iz aviona na aerodromu u Beogradu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je, posle razgovora sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, rekao da je on želeo da čuje kako poslovna zajednica može da pomogne u rešavanju ekonomskih problema u odnosima u regionu.

"Grenel je želeo da objasni ekonomske posledice nerešavanja ovog pitanja (odnosa Beograda i Prištine, prim. red.) u budućnosti za sve nas koji ovde živimo i za našu decu", rekao je Čadež.

Dodao je da su se složili da ako se ne reše politička pitanja, ekonomije nemaju veliku perspektivu za rast.

Čadež kaže da između privrednih komora Srbije i Kosova postoji plodna saradnja i da su rešeni mnogi problemi, izmedju ostalih fitosanitarna i vererinarska konotrola proizvoda.

Povodom Grenelovog dolaska u Beograd ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sigurno da predsednik SAD Donald Tramp ima interesa za ovaj region i da misli da može da dođe do nekog dogovora.

"Ima veću volju da se dođe do nekog pravičnog rešenja nego što to ima Stejt department, odnosno ta stara diplomatija", izjavio je Dačić za Radio televiziju Vojvodina.

Grenela je prošle sedmice Tramp imenovao za svog predstavnika za dijalog Kosova i Srbije koji se odvijao uz medijaciju Evropske unije, a od prošle godine je u zastoju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG