Dostupni linkovi

Grenel u Prištini sa Tačijem, sutra u Beogradu sa Vučićem


Susret Grenela i Tačija u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Novoimenovani specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog između Srbije i Kosova, ambasador Ričard Grenel sastao se u Prištini sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Takođe, iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića saopšteno je da će se on sutra u Beogradu sastati sa Grenelom.

Nakon što su se susreli Grenel i Tači američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet tvitovao je da se “specijalni predsednički izaslanik Grenell raduje se saradnji sa predsednikom Tačijem i drugim liderima Kosova kako bi pomogao da se mir, pravda i prosperitet donesu na Kosovu iregion”.

Takođe, i pred dolazak Grenela u Prištinu Kosnet se oglasio putem tvita u kom je naveo da na Kosovo dolazi i specijalni predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer. Palmer međutim nije prisustvovao današnjem sastanku.

"Američka podrška Kosovu i Srbiji u procesu dijaloga zahteva timski rad: specijalni izaslanik predsednika Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta Met Palmer zajedno u Berlinu. Obojica će posetiti Kosovo", napisao je jutros na Tviteru Kosnet.

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je ambasadora SAD u Nemačkoj, Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova 4. oktobra.

Odluka je ocenjena kao iznenadna, budući da je američka administracija krajem avgusta već imenovala diplomatu Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Evropska unija će najverovatnije takođe imenovati svog predstavnika koji će se, poput Grenela, baviti isključivo pregovorima između Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG