Dostupni linkovi

Grenel u Prištini sa Kurtijem i Tačijem o dijalogu sa Srbijom


Susret Grenela i Tačija u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da je aktivno učešće SAD u pronalasku konačnog rešenja između Kosova i Srbije od "presudnog značaja".

To je rečeno na sastanku Tačija sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije, Ričardom Grenelom, prenose iz Predsedništva.

Tači je Grenelu obećao da će Kosovo biti konstruktivno u pronalasku rešenja sa Srbijom, a Grenel je izrazio nadu da će se predstavnici Kosova i Srbije uskoro sastati kako bi došli do rešenja.

Tači je dodao da od 2008. nije postojala ovolika pažnja SAD-a Kosovu, i da to "učvršćuje naše poverenje u potrazi Mirovnog sporazuma sa Srbijom".

Grenel se inače nalazi u prvoj poseti Kosovu od kako ga je američki predsednik, Donald Tramp, imenovao na tu poziciju 4. oktobra.

Pored sastanka sa Tačijem u njegovom kabinetu nakon kojeg nije bilo izjava za medije, Grenel se u Američkoj ambasadi u Prištini sastao i sa političkim liderima na Kosovu. U četvrtak Grenel će se u Beogradu sastati i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Iz Vučićevog kabineta je takođe najavljeno da će o sastanku javnost biti obaveštena putem saopštenja, tojest da neće biti izjava.

Iz Predsedništva Kosova saopšteno je i da je na sastanku rečeno da će "Mirovni sporazum između Kosova i Srbije doprineti razvoju Kosova i celog regiona".

Prenosi se da je Grenel takođe rekao da će sporazum između dve države uspostaviti osnovu za ekonomski razvoj i doprineti boljitku svih građana.

Nakon što su se susreli Grenel i Tači američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet tvitovao je da se "specijalni predsednički izaslanik Grenell raduje se saradnji sa predsednikom Tačijem i drugim liderima Kosova kako bi pomogao da se mir, pravda i prosperitet donesu na Kosovu i region".

Grenel je o mogućnostima postizanja sporazuma sa Srbijom razgovarao sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kuritjem od kojeg se očekuje da će, nakon izbora 6. oktobra, biti na čelu nove Vlade Kosova.

Kako su saopštili iz tog pokreta, na konstruktivnom i otvorenom sastanku, Grenel je čestitao pokretu Samoopredeljenju na najviše osvojenim glasovima, hteo je da čuje njihovo mišljenje i stavove o mogućnostima sporazuma sa Srbijom "pre nego što otputuje za Beograd".

"Grenel je naglasio da je nedostatak sporazuma Kosova i Srbije glavna prepreka za strane investicije kosovskoj ekonomiji", ističe se u saopštenju Samoopredeljenja.

S druge strane, ističe se kako je Kurti rekao da su „sastav i proces sporazuma važniji za njegovu održivost od vremenskog okvira“.

Kurti je dodao da Kosovo ima potrebe za ekonomskim razvojem i stranim investicijama, ali da su za to problem visoka korupcija u vladi a koja stvara nesigurnost i plaši preduzeća, siromaštvo, težak pristup preduzeća finansijama zbog visokih kreditnih kamata u bankama.

Dogovorili su se da će se nakon formiranja nove vlade nastaviti redovna komunikacija.

Grenel se u Američkoj ambasadi, pored sastanka sa Kurtijem, sastao i sa odlazećim premijerom Ramušem Haradinajem (predsednik Alijanse za budućnost Kosova), Kadrijom Veseljijem (predsednik Demokratske partije Kosova), te Isom Mustafa i Vjosom Osmani iz Demokratskog saveza Kosova.

I pred dolazak Grenela u Prištinu Kosnet se oglasio putem tvita u kom je naveo da na Kosovo dolazi i specijalni predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer. Palmer, međutim, nije prisustvovao današnjem sastanku.

"Američka podrška Kosovu i Srbiji u procesu dijaloga zahteva timski rad: specijalni izaslanik predsednika Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta Met Palmer zajedno u Berlinu. Obojica će posetiti Kosovo", napisao je jutros na Tviteru Kosnet.

Nedavna, odluka američkog predsednika Donalda Trampa o imenovanju Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova, je ocenjena kao iznenadna, budući da je američka administracija krajem avgusta već imenovala diplomatu Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Evropska unija će najverovatnije takođe imenovati svog predstavnika koji će se, poput Grenela, baviti isključivo pregovorima između Beograda i Prištine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG