Dostupni linkovi

Epidemiološka situacija uticat će na otvaranje granica EU prema regionu


Granica između Srbije i Hrvatske

Situacija sa pandemijom na Zapadnom Balkanu mogla bi uticati na odluku zemalja članica da otvore granice prema regionu, najavljeno je u Evropskoj komisiji (EK).

Porparol Evropske komisije, Adalbert Jahns potvrdio je da ova institucija pomno prati epidemiološku situaciju u zemljama regiona, te da će to uticati na odluku zemalja članica Evropske unije.

Istakao je kako se na nivou zemlja članica već raspravlja o ovoj situaciji a odluka treba da bude doneta pre kraja ovog meseca.

Od 15. juna su ukinute sve restrikcije za putovanja unutar EU i Šengen zone, koje su uvedene zbog krize nastale sa korona virusom. Evropska komisija je 11. juna preporučila da se od prvog jula ukinu iste mere i za Zapadni Balkan, jer se smatralo da je u tim državama “epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU”.

Prema portparolu EK, Adelbertu Jahnsu, preporuka za restrikcije za putovanja sa zemljama Zapadnog Balkana nije bila povezna samo sa epidemiološkom situacijom “već i sa blizinom integracija koje region ima sa EU i našim odnosima”.

Od ukidanja restriktivnih mera, u zemljama Zapadnog Balkana je porastao broj zaraženih i umrlih od COVID-19.

XS
SM
MD
LG