Dostupni linkovi

EU otvara granice prema Zapadnom Balkanu od prvog jula


Granica između Italije i Slovenije (11. mart 2020)

Evropska komisija (EK) preporučila je da se građanima država Zapadnog Balkana ukinu restrikcije za putovanje u Evropsku uniju (EU) od 1. jula, jer smatra da je u tim državama “epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU”.

Evropska komisija je takođe predložila državama članciama da spoljne granice otvore od prvog jula. Ova institucija je od 27 zemalja predložila da do 15. juna ukine sve restrikcije za putovanje unutar EU i država Šengenske zone.

Preporuka o otvaranju granica prema regionu je u skladu sa najavom Evropske komisije da će uključiti što je moguće više države Zapadnog Balkana u implementaciju smernica za ukidanje mera restrikcija uvedenih u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19.

Za ostale države, EK predlaže da se odluke donose pojedinačno uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u tim zemljama, uključujući i kapacitete testiranja i praćenja zaraženih, te odluke tih država o restrikcijama za države EU.

Unutrašnje i vanjske granice EU su zatvorene u drugoj sedmici marta u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

EK je zemljama članicama takođe predložila ponovno otvaranje konzularnih i diplomatskih predstavništva za izdavanje viza, uz posebne mere zaštite poput izbegavanja fizičkog kontakta, poticanje slanja zahteva poštom ili elektronski kao i druge mere.

XS
SM
MD
LG