Dostupni linkovi

Kosovo očekuje vakcine u februaru


Vlada Kosova je dužna da svim građanima obezbedi vakcine protiv korona virusa. (na fotografiji: mural na zgradi u Prištini, decembar 2020.)
Vlada Kosova je dužna da svim građanima obezbedi vakcine protiv korona virusa. (na fotografiji: mural na zgradi u Prištini, decembar 2020.)

Ministarstvo zdravlja očekuje da na Kosovo sredinom februara stigne značajna količina vakcina protiv COVID-a 19, ali ne isključuju mogućnost da budu dopremljene i pre toga, mada građani misle da se sa nabavkom vakcina svakako kasni.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj je saopštio da je Kosovo obezbedilo 500.000 vakcina protiv COVID-a 19 američke kompanije Fajzer (Pfizer).

On je na svom Facebook nalogu napisao da je potvrdu o obezbeđivanju vakcina dobio upravo od predstavnika kompanije Fajzer tokom virtuelnog sastanka, održanog 5. januara.

Prethodno je 4. januara američka kompanija Fajzer u pisanom odgovoru za RSE navela da, u saradnji sa nemačkom kompanijom BioNTech, nastoji da pomogne zemljama u obezbeđivanju vakcina a kako bi se sačuvalo javno zdravlje na globalnom nivou.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

"Blisko ćemo sarađivati sa vladama, uključujući Kosovo, da bismo obezbedili pristup vakcini. Trenutno nemamo šta novo da kažemo u tom pogledu. Razgovori sa vladama su i dalje poverljivi", rekla je Dervila Keane iz kompanije Fajzer za RSE.

Nakon što je u utorak (5.decembar) stigla informacija da je Kosovo obezbedilo 500.000 vakcina kompanije Fajzer, Keane to nije mogla da potvrdi, niti da precizira kada će prve doze vakcina biti poslate Kosovu.

"Trenutno nemam novih informacija u vezi sa Kosovom", navela je ona.

Kosovsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će 360.000 vakcina dobiti besplatno, dok će se ostale doze, odnosno od 800.000 do 1.200.000, biti kupljene.

Količina vakcina koje bi Kosovo moglo da kupi zavisi od toga koliko je stanovništvo spremno na imunizaciju.

U EU 12,5 miliona doza Pfizer vakcina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00

Osim Fajzerovih vakcina, Kosovo bi trebalo da dobije i vakcine iz programa COVAX za 20 odsto stanovništva.

Reč je o programu Svetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) koji ima cilj dopremanja vakcina siromašnijim zemljama. Prema istraživanju Routersa, ovaj program je do sada uspostavio neobavezujuće ugovore sa kompanijama AstraZeneca, Novavax i Sanofi.

Ko snosi troškove?

Prema Zakonu o prevenciji i borbi protiv pandemije COVID-a 19, Vlada Kosova je dužna da svim građanima obezbedi vakcine protiv korona virusa.

Troškove za vakcinu protiv COVID-a 19, prema istom Zakonu, pokriva Vlada Kosova iz svog budžeta, od donatora ili putem kredita koje je zemlja dobila.

Iz kosovskog budžeta za ovu godinu je izdvojeno 40 miliona evra za kupovinu vakcina i za upravljanje situacijom tokom pandemije.

Na osnovu toga, Ministarstvo zdravlja tvrdi da će sve vakcine za građane Kosova biti besplatne.

Takođe, Evropska komisija je već izdvojila 70 miliona evra kao pomoć zemljama zapadnog Balkana za obezbeđivanje vakcina protiv korona virusa.

Građani smatraju da se već kasni

Građani Kosova koje je RSE anketirao su podeljenog mišljenja kada je u pitanju kašnjenje u obezbeđivanju vakcina ali napominju da su spremni da je prime, čim ona stigne na Kosovo.

Bahri (Syla) Sulja iz Prištine smatra da su nadležne institucije obavile dobar posao kada je u pitanju obezbeđivanje vakcina protiv COVID-a 19.

"Mi na Kosovu smo, u poređenju sa drugim zemljama, najsiromašniji u Evropi i ne možemo biti prvi koji će dobiti (vakcine) jer nam treba novac, ali na osnovu naše ekonomske situacije ne kasnimo, ima vremena", kaže on i dodaje da bi primio vakcinu čim ona stigne na Kosovo.

Sedamdesetogodišnji Gani (Musliu) Musljiu smatra da Kosovo, bez programa COVAX, ne bi moglo da priušti vakcine protiv korona virusa.

"Zakasnili smo. Ako ne možete sebi da priuštite da platite, morate da čekate. Kosovo je siromašna zemlja, živimo od strane pomoći i donacija", navodi on.

I Iljmi Rahmani (Ilmi Rrahmani) smatra da je Kosovo zakasnilo sa obezbeđivanjem vakcina.

"Zakasnili smo, Srbija je donela vakcine na Kosovo i vakciniše svoju zajednicu, mi kasnimo", komentariše.

Zemlje regiona obezbedile vakcine pre Kosova

Srbija je, među zemljama u regionu, prva obezbedila vakcine protiv korona virusa. Do danas je toj državi isporučeno oko 25.000 doza vakcine Fajzer a imunizacija je u toku.

Albanija je obezbedila 500.000 doza Fajzer vakcine protiv COVID-a 19. Premijer Edi Rama je saopštio da će prve doze, ukupno 10.750, u Albaniju stići početkom treće nedelje januara, a da će ostale doze biti isporučene tokom februara.

U Severnu Makedoniju bi u februaru trebalo da stigne oko 6.000 doza vakcina američke farmaceutske kompanije Fajzer.

Makedonske vlasti su saopštile da je ta zemlja već obezbedila 833.000 doza Fajzerove vakcine protiv COVID-a 19, kojima bi trebalo da bude vakcinisano 400.000 građana.

***Priredila: Sandra Cvetković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG