Dostupni linkovi

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice BiH


Gordana TAdić
Gordana TAdić

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine razriješena je dužnosti, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

To je odlučila prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, jer je, kako se navodi u odluci, "počinila disciplinske prekršaje".

Njoj je izrečena disciplinska mjera "premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH", a na ovu odluku Tadić ima pravo žalbe.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Šta je navedeno u disciplinskoj tužbi?

Tužba protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić podnesena je zbog disciplinskih prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” i “ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

U disciplinskoj tužbi protiv tužene glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić navedeno je zanemarivanje obaveze i naloga Vijeća da se predmeti tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Takođe se navodi da je Tadić propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

Osim toga navedeno je i narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja vezanog za najam stana.

Tužba protiv predsjednika Suda

Tužba protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca podnesena je zbog disciplinskih prekršaja “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća” i “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.

Disciplinska tužba protiv Debeveca odnosi se na neprimjeren kontakt sa osobom protiv koje se vodi postupak pred sudom kojim rukovodi.

Takođe spočitava mu se i upućivanje komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljicom koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku.

U disciplinskoj prijavi navedeno je i namjerno davanje nedovoljne informacije VSTV-u o imovini tuženog u inostranstvu, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene Vijeću, navode iz UDT-a.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu počela je s radom 26. maja 2020. godine i do sada je dobila podršku velikog broja međunarodnih organizacija i stranih ambasada u BiH.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut rekao je da će pred Komisijom biti saslušani još neki predstavnici pravosuđa u BiH i da bi Komisija do kraja juna trebala da Predstavničkom domu podnese izvještaj o svom radu.

U izvještaju o napretku Evropske komisije koji je predstavljen 6. oktobra 2020. godine, navedeno je da BiH nije ostvarila napredak u oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG