Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mladi na Balkanu između patriotizma i nacionalizma


Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Pripadnost, ljubav, lojalnost, podrška zemlji, domovini, rodnoj grudi, ognjištu, onome gdje si rođen, to je patriotizam. Vijekovima je domoljublje bio neupitni ideal. Odanost pojedinca domovini, državi, zemlji se podrazumjevao. No, svijet, pogotovo razvijeni, danas se otvara za sve, brišu se granice, a time se mijenja i definicija patriotizma.

Na Balkanu vezu sa nacionalizmom često miješaju sa patriotizmom. Na ljubav i odanost domovini računale su i računaju vladajuće elite zemalja Balkana, pa stoga i ne čudi što je linija između patriotizma i nacionalizma vrlo tanka, jer se i u ovom trenutku govori o prekrajanju granica. O patriotizmu, nacionalizmu i onome šta za njih znači domoljublje Arnes Grbešić razgovarao je sa mladima iz Doboja.

Mladi Doboja o patriotizmu i nacionalizmu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

“Domovina se brani lepotom, čašću i znanjem”, stihovi su iz pjesme Ljubivoja Ršumovića koje citira većina mladih u Srbiji sa kojima je razgovarao Zoran Glavonjić. Kako su rekli anketirani mladići i djevojke, ljubav prema svojoj zemlji jasno razdvavaju od nacionalizma i istorijskog revizionizma.

Mladi Beograda o patriotizmu i nacionalizmu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
Direktan link

Pojam patriotizma za deo mladih u Budvi je arhaičan i prevaziđen u eri globalizacije. Drugi, u razgovoru sa Jasnom Vukićević, kažu da smatraju da je upravo zbog toga potrebniji nego ikad.

Mladi Budve o patriotizmu i nacionalizmu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

U novoj emisiji Glasom mladih govorimo i o tome kako mladi u Bosni i Hercegovini, kroz projekte Omladinske banke, razvijaju lokalne zajednice, te kako su dvije sestre iz Mostara na društvenim mrežama razvile svoj mali biznis. Donosimo i priču o bečkom studentu Hazimu Hadžiću iz Kalesije koji kroz svoje likove Minke i Omerovce ukazuje na manjkavosti zakona i društvene svijesti kada je riječ o osobama s invaliditetom. Predstavljamo vam i Zeničanku Teonu Nešović, učesnicu Youth Leadership programa koji organizuje Američka ambasada i State Department.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 10.03.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG