Dostupni linkovi

Mladi u borbi sa teretom ratne prošlosti


Protest đaka u Travniku protiv programa razdvajanja "dve škole pod jednim krovom", 2017.
Protest đaka u Travniku protiv programa razdvajanja "dve škole pod jednim krovom", 2017.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Nedavni napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu naišao je na osudu u cijelom regionu. Slučaj koji je potresao region i dalje se analizara, jer se mnogi pitaju da li je to izolovan slučaj ili je nacionalizam u porastu. Odmah nakon toga zidovi jedne škole u Splitu osvanuli su išarani uvredljivimi fašističkim grafitima.

Činjenica je da teret ratne prošlosti zemalja bivše Jugoslavije nose i mladi iako tada nisu bili ni rođeni. Pitali smo zato mlade iz Travnika, Budve i Novog Sada koliko su spremni da ruše barijere i netrpeljivosti nastale među narodima zbog ratova devedesetih godina prošlog vijeka, te koliko to danas utiče na odnose među njima. O događaju u Splitu Maja Leđenac razgovarala je sa mladima Novog Sada.

Mladi Novog Sada o ratnoj prošlosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
Direktan link

Iako nisu bili svjedoci ratnih zbivanja, rođeni nakon devedesetih odrasli su u atmosferi koja je obilovala netrpeljivostima. Distanciranje od takvog nasljeđa je spor proces, o čemu govori i nedavna anketa, koja je pokazala da čak oko 40 odsto studenata jednog podgoričkog univerziteta ne bi stupilo u brak sa osobama druge vjere. Jasna Vukićević razgovarala je sa mladima u Budvi.

Mladi Budve o ratnoj prošlosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
Direktan link

Mladi u Travniku, u razgovoru sa Marijom Augustinović, tvrde da netrpeljivost i barijere nastale tokom ratnih devedesetih, danas u velikoj mjeri utiče i na mlade. U društvu u kojem vladaju politike koje potenciraju ratnu prošlosti i promovišu razlike i mladi, koji ne žele biti dio nacionalističkog foklora, moraju biti spremni na etiketiranja i šikaniranja u sredini u kojoj žive.

Mladi Travnika o ratnoj prošlosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
Direktan link

U novoj emisiji Glasom mladih govorimo i o dvadesettrogodišnjoj Matei Brandalik iz Tuzle, koja govori, ni manje ni više, nego osamnaest jezika. Zanimljivu priču ima i mlada bh. inovatorica Meliha Klopić Murtić, koja je postala čuvena širom svijeta po svojoj ljekovitoj šećernoj pasti za depilaciju. Govorimo i o dječaku Amer Ibrahimović iz sela Pobuđe kod Bratunca, koji jeprvu ušteđevinu iskoristio za nabavku jagnjadi, te o mladoj šahistkinji Jeleni Tomić iz Bijeljine koja je nastupala na Olimpijskim igrama u Gruziji.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 17.02.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG