Dostupni linkovi

Znanje na crnom tržištu


Putem internet portala otvoreno se nude oglasi za izradu radova uz novčanu nadoknadu
Putem internet portala otvoreno se nude oglasi za izradu radova uz novčanu nadoknadu

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način, ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove sedmice govorimo o „kupovini“ znanja. Otvoreno i transparentno, putem internet portala i društvenih mreža nude se oglasi za izradu maturskih, diplomskih, istraživačkih radova uz novčanu nadoknadu. Poznate su u regionu brojne afere zbog plagijatorstva doktorskih radova, kada su pojedinci tuđe tekstove potpisivali kao svoje i tako sticali prestižna zvanja.

Ni kupovina diploma nije nepoznata praksa u društvima poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Kako mladi iz ove tri zemlje gledaju na kupovinu znanja - kao na nekorektnu i lošu praksu ili suprotno kao „sposobnost snalaženja“?

Iako uočavaju da oni koji kupuju znanje trenutno bolje prolaze u bosanskohercegovačkom društvu, mlade Dobojlije sa kojima je razgovarao Arnes Grbešić, svjesni su posljedica koje takva praksa može imati.

Mladi Doboja o "kupovini" znanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00
Direktan link

Trend kupovine znanja prisutan je i u Crnoj Gori. I dok nadležni najavljuju strožiju kontrolu, studenti iz Podgorice u razgovoru sa Lelom Šćepanović ocjenjuju da je ova anomalija u sistemu obrazovanja samo odraz ukupnog stanja u crnogorskom društvu.

Mladi Pogdorice o "kupovini" znanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
Direktan link

Pisanje seminarskih i naučnih radova za nadoknadu – iako ilegalno – već godinama je prisutno među akademcima u Srbiji. Oglasi kojima se nude ove usluge prisutni su kako na Internetu, tako i na javnim površinama u blizini fakulteta. Beogradski studenti sa kojima je razgovarao Dušan Komarčević kažu da nikada nisu imali ni potrebe niti želje da na takav način završe predispitne obaveze.

Mladi Beograda o "kupovini" znanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
Direktan link

U novoj emisiji Glasom mladih govorimo i o tome koliko je za mlade u Mostaru važna vladavina prava. U susret Svjetskom danu borbe protiv alkohola, iz Centra za edukaciju mladih u Travniku prikupili su podatke o štetnim posljedicama alkohola. Predstavljavamo vam i Maka Ostrogonca iz Sarajeva, koji je postao jedan od najmlađih Microsoftovih saradnika, te učesnike Internacionalnog festivala muzike „Primavera“ u Bijeljini.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 31.03.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG