Dostupni linkovi

Znanje na crnom tržištu


Putem internet portala otvoreno se nude oglasi za izradu radova uz novčanu nadoknadu

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način, ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove sedmice govorimo o „kupovini“ znanja. Otvoreno i transparentno, putem internet portala i društvenih mreža nude se oglasi za izradu maturskih, diplomskih, istraživačkih radova uz novčanu nadoknadu. Poznate su u regionu brojne afere zbog plagijatorstva doktorskih radova, kada su pojedinci tuđe tekstove potpisivali kao svoje i tako sticali prestižna zvanja.

Ni kupovina diploma nije nepoznata praksa u društvima poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Kako mladi iz ove tri zemlje gledaju na kupovinu znanja - kao na nekorektnu i lošu praksu ili suprotno kao „sposobnost snalaženja“?

Iako uočavaju da oni koji kupuju znanje trenutno bolje prolaze u bosanskohercegovačkom društvu, mlade Dobojlije sa kojima je razgovarao Arnes Grbešić, svjesni su posljedica koje takva praksa može imati.

Mladi Doboja o "kupovini" znanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00
Direktan link

Trend kupovine znanja prisutan je i u Crnoj Gori. I dok nadležni najavljuju strožiju kontrolu, studenti iz Podgorice u razgovoru sa Lelom Šćepanović ocjenjuju da je ova anomalija u sistemu obrazovanja samo odraz ukupnog stanja u crnogorskom društvu.

Mladi Pogdorice o "kupovini" znanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
Direktan link

Pisanje seminarskih i naučnih radova za nadoknadu – iako ilegalno – već godinama je prisutno među akademcima u Srbiji. Oglasi kojima se nude ove usluge prisutni su kako na Internetu, tako i na javnim površinama u blizini fakulteta. Beogradski studenti sa kojima je razgovarao Dušan Komarčević kažu da nikada nisu imali ni potrebe niti želje da na takav način završe predispitne obaveze.

Mladi Beograda o "kupovini" znanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
Direktan link

U novoj emisiji Glasom mladih govorimo i o tome koliko je za mlade u Mostaru važna vladavina prava. U susret Svjetskom danu borbe protiv alkohola, iz Centra za edukaciju mladih u Travniku prikupili su podatke o štetnim posljedicama alkohola. Predstavljavamo vam i Maka Ostrogonca iz Sarajeva, koji je postao jedan od najmlađih Microsoftovih saradnika, te učesnike Internacionalnog festivala muzike „Primavera“ u Bijeljini.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 31.03.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG