Dostupni linkovi

"Slučaj Stefanović": Doktorat postao državno pitanje


Sednica Odbora za nauku Skupštine Srbije
Sednica Odbora za nauku Skupštine Srbije
Pitanje verodostojnosti doktorata ministra policije Nebojše Stefanovića skoro da je preraslo u džavno pitanje. Posle žestokih polemika u javnosti, postalo je i tema sednice parlamentarnog Odbora za nauku, koja se umesto polemike o naučnim kriterijumima, pretvorila u oštru razmenu političkih optužbi.

Zasedanje je zakazano nakon izveštaja trojice naučnika sa britanskih univerziteta da je veliki deo ministrovog rada kopiran od drugih autora.

Aleksandra Jerkov, predsednica Odbora za nauku, rekla je da sednica jeste zakazana zbog “slučaja Stefanović”, ali da je to samo povod da se progovori o standardima za naučne radove.

Aleksandra Jerkov
Aleksandra Jerkov
“Ne postoje ni standardi ni procedure šta se dešava kada se ustanovi da neki naučni rad nije autentično naučno delo. Da kandidat, ili onaj koji je stekao akademsko zvanje na osnovu tog naučnog rada nije samostalno izrađivao rad. Treba da nađemo meru u kojoj ćemo, ili zakonima ili podzakonskim aktima ustanoviti osnovna pravila vrednovanja naučnih radova i utvrđivanje njihove autentičnosti”, rekla je na početku zasedanja Jerkov.

Tri naučnika sa univerziteta u Engleskoj su Stefanovićev rad okarakterisali kao plagijat, ali je u odbranu ministra policije stao njegov partijski šef i premijer Aleksandar Vučić, a to su učinile i njegove druge stranačke kolege tokom ove rasprave.

Aleksandar Martinović, iz Srpske napredne stranke, rekao je da se radi o politički motivisanom napadu na Stefanovića, a preko njega i na samu vladu.

“Ovo je udar na predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića. Ovo je udar na one koji žele da korenito promene stvari u Srbiji. Na one koji žele da reformišu, pre svega, jednu veoma osetljivu oblast državne uprave – oblast unutrašnjih poslova”, naveo je Martinović.

Opozicija, koja ovaj slučaj vidi kao suštinsko pitanje stanja u državi, ovakve optužbe vidi kao zamenu teza.

Vladimir Pavicević
Vladimir Pavicević
Nakon što je pročitao doktorsku disertaciju Nebojše Stefanovića, Vladimir Pavićević profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i član Nove stranke je zatražio njegovu ostavku, kao i povlačenje ministra prosvete Srđana Verbića.

“Ja hoću da kažem da u Srbiji ne živimo ljudi u divljini. U toj doktorskoj disertaciji je primetno da postoje delovi koji su doslovno preuzeti od drugih autora, a da u samoj disertaciji nije navedeno to. Pazite, ne postoji jasniji slučaj plagijata od toga”, poručio je Pavićević.

U odbrani Stefanovića, rektor Univerziteta “Megatrend” Mića Jovanović ovoga puta otišao je korak dalje, jer je za govornicu doneo njegov rad. Ali, nije mogao da odgovori na zahtev poslanika Nove demokratske stranke Janka Veselinovića da pokaže englesku verziju doktorata, koji je odobrila komisija u kojoj su bili i strani profesori.

Mića Jovanović
Mića Jovanović
“Jeste li slušali, ja sam rekao da nema, ali su nekoliko meseci rađene konsultacije i da ćemo jedan opširni rezime koji su profesori Ripark i Šameron imali na samoj odbrani, dostaviti do kraja radnog vremena Odboru. Kako drugačije da se odgovori na neverovatne laži koje smo čuli o doktoratu Nebojše Stefanovića”, rekao je Jovanović.

Veče uoči ovog zasedanja u Beogradu je održan protest na kom je zbog ove afere oko 200 građana zatražilo smenu ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je doktorat odbranio na privatnom Megatrend univerzitetu.

Među njima je bio i kolumnista Dragoljub Petrović koji smatra da je ovaj slučaj slika, kako navodi, tabloidnog srpskog društva.

“U svim segmentima, ne samo u segmentu medija. Sad imate ovde nekih fakulteta kod kojih je recimo bitnije da tamo studira neka pevačica ili manekenka, a ne šta će tamo da se nauči. I prosto, jedan od tih fakulteta je i ovaj Megatrend, koji se u novinama pojavljuje samo u ovim estradnim rubrikama. Tako se i shvata, čini mi se, i obrazovanje. Onako estradno, daj da mi završimo fakultete da imamo te diplome I doktorate I da se bavimo politikom ili nekim drugima stvarima”, podvlači Petrović.

Naučna javnost upozorila je posle otvaranja slučaja Stefanović da je problem plagijata i kriterijuma za njihovo utvrđivanje sistemski, odnosno stručni, i da trebalo pooštriti propise.

Vera Dondur, predsednica Nacionalnog saveta za nauku, objasnila poslanicima tokom skupštinske rasprave rekla je da su fakulteti u obavezi da garantuju za svaku doktorsku disertaciju.

“I sam kandidat garantuje da je učinio napor da pruži naučni doprinos svojom tezom. Da li je potrebno uvoditi nadtela koja će celu tu oblast da pokriju? Lično mislim da ne. Mora da se jača odgovornost univerziteta za činjenje svake vrste”, smatra Dondur.

Doktorsko zvanje svake godine u Srbiji ponese više od 1300 ljudi, a stručna javnost upozorava da se već godinama događa hiperprodukcija doktorata. Kao izvor nestručnih i prekobrojnih doktoranada oni često navode privatne univerzitete, ali vlasnici mahom odbacuju optužbe i navode da je njihov sistem obrazovanja usklađen sa potrebama modernog vremena

Dragoljub Petrović zaključuje da se na osnovu reakcija vlasti može zaključiti kako će se završiti afera o doktoratu ministra policije.

“Mislim da će to trajati još nekoliko dana dok ne počne Svetsko prvenstvo u fidbalu. Mislim da je vlast pokazala da neće ustupiti oko tog doktorata. To mi govori izjava Aleksandra Vučića koji je rekao da su optužbe za plagiranje u najmanu ruku glupe. Mislim da oni neće sami sebe pokušati da demantuju I da će se to, na kraju krajeva, zataškati kao i priča sa diplomom predsednika Tomislava Nikolića”
, zaključuje Petrović.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG