Dostupni linkovi

RS: Sa sumnjivom diplomom u skupštinsku klupu


Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, povukao je u srijedu prijedlog o imenovanju Mile Banike za glavnog revizora javnog sektora Republike Srpske. U saopštenju iz Dodikovog kabineta nije precizirano šta je razlog povlačenja imenovanja, no očigledno je da je podlegao pritisku javnosti zbog njegove diplome Fakulteta za uslužni biznis iz Sremske Kamenice. No, nije Banika jedini sa sumnjivom diplomom tog fakulteta. Imaju je i neki bivši i aktuelni predstavnici vlasti u tom bh. entitetu.

Istovremeno, dešava se i da su neki od bivših ministara i sadašnjih direktora javnih preduzeća, i prije završetka fakulteta, upisivali magisterije. I sve to niko ne kažnjava.

Nakon što je nedavno u Banjaluci osporeno imenovanje novog glavnog revizora RS Mileta Banike zbog njegove diplome Fakulteta za uslužni biznis iz Sremske Kamenice, kod Novog Sada, pitanje sumnjivih diploma ponovo se aktueliziralo. Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica na posljednjem skupštinskom zasjedanju, postavljajući poslanička pitanja, izrazio je sumnju u diplome Mladena Milića, entitetskog direktora Fonda PIO.

„Ja sam izrazio osnov sumnje, uvidom u jednu i drugu diplomu, da je gospodin Milić prije završenog osnovnog studija upisao magistarski. To je praktično nemoguće“, naveo je Govedarica.

Mladen Milić je 2004. godine na Fakultetu za uslužni biznis FABUS iz Sremske Kamenice stekao zvanje diplomirani ekonomista, a magistarske studije, koje je završio na istom fakultetu tri godine kasnije, upisao je 2003. godine.

Pozivajući se na zakon koji jasno kaže da se zvanje stečeno na privatnim i javnim fakultetima izjednačava, Milić svoje diploma ne smatra spornim ističući da ih je u RS nostrifikovao.

„Prema tome, ja mislim da ne može biti nikakve diskriminacije da li je neko diplomirao na privatnom ili državnom fakultetu.“

Pored Banike i Milića, zanimljivo je da diplome Fakulteta FABUS iz Sremske Kamenice imaju i aktuelni potpredsjednik Narodne skupštine RS i bivši ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, ali i komesar policije Zapadnohercegovačkog kantona Zoran Galić.

Predsjednik granskog sindikata obrazovanja RS Stevan Milić kaže da je svima jasno kako su neki ljudi, sada visoko pozicionirani, završavali pojedine fakultete, ali i sam smatra da se tome ne može stati u kraj.

„Problem je u sistemu, jer ništa se neće desiti ako mi prozovemo nekoga da je kupio diplomu ili da je korumpiran. Ništa im se neće desiti. Kad sistem odluči da stanemo ovim marifetlucima na kraj, onda ćemo početi da prozivamo“, rekao je Milić.

Kontrole i volja

Da sistem ne želi da se bavi ovim pitanjem potvrdio je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović. Odgovarajući na pitanje koje se odnosilo na diplome funkcionera sa privatnih fakulteta iz Republike Srbije, Kasipović je naglasio da ovo ministarstvo nema nadležnost da ocjenjuje validnost takvih diploma.
Anton Kasipović, foto: Midhat Poturović
Anton Kasipović, foto: Midhat Poturović

„Mi u Ministarstvu prosvjete i kulture nemamo nadležnost da provjeravamo takve diplome ukoliko bi nam se neko obratio. To rade prosvjetne inspekcije u zemlji iz koje jeste diploma. Ja u ovom trenutku niti sam sklon, niti imam pravo, niti imam bilo kakvu argumentaciju da ocjenjujem da li je ta diploma validna ili nije. Želim reći da smo mi u RS značajno uredili i unaprijedili stanje u visokom obrazovanju, ali nemamo kompetencije da obavljamo kontrolu, upravni nadzor ili inspekcijski pregled u drugim državama“, izjavio je Kasipović.

Zahvaljujući specijalnim vezama, Republika Srpska i Srbija u maju 2005. godine potpisale su sporazum o uzajamnom priznavanju diploma u obrazovanju bez postupka nostrifikacije ako je reč o nastavku školovanja, ali ne i u slučaju zapošljavanja. Ministar Kasipović, slučajno ili ne, zaboravio je da je Komisije za nostrifikaciju i priznavanje diploma u oblasti visokog obrazovanja RS 2008. godine odbila priznati pojedine diplome Fakulteta za uslužni biznis FABUS iz Sremske Kamenice jer nastavni plan i program nije sadržavao predmete koje je neophodno izučavati da bi kandidat stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Zato je upitno ko je nostrifikovao diplome pojedinim funkcionerima prilikom zapošljavanja.

Ovim pitanjem trebala bi se pozabaviti prosvjetna inspekcija, smatra Vukota Govedarica.

„Očigledno u ovom slučaju ne postoji volja kod pozvanih ljudi, prije svega resornog ministra, da riješimo taj problem, što stvara sumnju i kod opozicije i kod javnosti.“

Govoreći o sumnjivim diplomama o kojima mediji govore, predsjednik NS i visoki funkcioner SNSD-a Igor Radojičić kazao je da je problem što ih niko nije osporio.

„Niko u ovom momentu, osim političke priče, nije pokrenuo pitanje lažne diplome. Pokrenuli su pitanje zašto je studirao na tom fakultetu ili kako je stekao diplomu, ali niko nije rekao da je čovjek falsifikovao diplomu. Znači, vi ne možete osporiti ako je čovjek regularno studirao na tom fakultetu, koji ima dozvolu za rad, validnost te diplome“, istakao je on.
XS
SM
MD
LG