Dostupni linkovi

Teršelič: Potvrđeno da je Glavaš bio ključan u vrijeme zločina


Branimir Glavaš pozira u Osijeku 1991. godine, arhivska fotografija
Branimir Glavaš pozira u Osijeku 1991. godine, arhivska fotografija

Ponovljeno svjedočenje u kojem Nikola Jaman izravno tereti Branimira Glavaša iznimno je važno, kaže za Radio Slobodna Evropa Vesna Teršelič iz Centra za suočavanje s prošlošću Documenta.

U utorak, 5. studenog, na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu za ratne zločine nad većinom srpskim civilima u Osijeku 1991, Nikola Jaman, nekadašnji zapovjednik Zaštitne čete, čiji su pripadnici osuđeni za zločine za koje se Glavaša tereti po zapovjednoj odgovornosti, priznao je da je u prvom suđenju lagao da bi ga zaštitio.

„Time zapravo potvrđuje da je Glavaš bio ključna odgovorna osoba u vrijeme ubijanja srpskih civila u Osijeku, što neumitno vodi prema osuđujućoj prvostupanjskoj presudi i na neki način vraća povjerenje u pravosuđe“, kaže voditeljica Documente.

Jaman: Glavaš bio alfa i omega za cijeli Osijek

Osječanin Jaman kazao je na svjedočenju da je u dogovoru s Glavašem na prvom suđenju lagao kako bi ga Glavaš zaštitio od optužbe za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti. Dok je ranije tvrdio da se Glavaš bavio samo logistikom i nabavom oružja, sada kaže da je Glavaš vodio sve vojne postrojbe i zapovijedao svime i svakome u ratnom Osijeku. Jaman je potvrdio da je on bio zapovjednik postrojbe čiji su pripadnici počinili ratne zločine, ali da mu je Glavaš bio nadređen.

„Ja sam bio zapovjednik, zamjenik je bio Krunoslav Fehir, a gospodin Glavaš je bio alfa i omega za cijeli Osijek. To zna cijeli grad, to znaju svi Osječani“, kazao je Jaman u svjedočenju.

Kazao je kako je odlučio reći istinu pred četiri godine kada je teško obolio.

„Mijenjam iskaz jer jednostavno želim sebi sa duše da skinem taj teret. Ima već nepune četiri godine kako ja spavam kao mala beba. Legnem poslijepodne poslije ručka i spavam tri sata, a nikada u životu nisam spavao poslije podne“, pohvalio se Jaman.

Također, kazao je da je na Glavašev nagovor lagao da su njih dvojica bili u Njemačkoj na dan jednog od ubojstava za kojeg se Glavaša tereti po zapovjednoj liniji.

„Datum događanja se ne slaže zato što Branimir Glavaš i ja nismo bili ni tog dana ni drugog dana u Njemačkoj“, kazao je Jaman.

Glavašev odvjetnik omalovažio svjedočenje

Glavaš je nakon svjedočenja kazao kako je Jaman promijenio iskaz jer mu, navodno, Glavaš nije pomogao oko dobivanja odštete za neku poplavu. Njegov odvjetnik Veljko Miljević napao je novinare da su neprijateljski nastrojeni prema Glavašu, a Jamanov iskaz je, očekivano, omalovažio.

„Protivno vašim očekivanjima, ovaj iskaz je potpuni fijasko u smislu toga da bi se bilo što promijenilo u činjeničnom stanju od onog kako je u tom dijelu utvrđivano tijekom postupka“, tvrdi Glavašev branitelj.

Branimir Glavaš je po zapovjednoj odgovornosti ranije bio osuđen na osam godina zatvora po dvije inkriminacije iz 1991: zbog ubojstva šest većinom srpskih civila i pokušaja ubojstva jednog, čija su tijela potom ruku vezanih selotejpom bacana u rijeku Dravu (slučaj „selotejp“), i ubojstva jednog srpskog civila i mučenje više njih u garažama Općinskog sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku (slučaj „garaža“), kojem je Glavaš bio na čelu. Još je pet osoba bilo osuđeno na zatvorske kazne po izravnoj odgovornosti.

Presudu Glavašu je Ustavni sud ukinuo 2015. godine, i naložio da se krene ispočetka.

Eventualna presuda bi bila poticaj da se sagleda zapovjedna odgovornost za brojne druge nerazriješene zločine: Vesna Teršelič
Eventualna presuda bi bila poticaj da se sagleda zapovjedna odgovornost za brojne druge nerazriješene zločine: Vesna Teršelič

Ako dođe do osuđujuće presude, osim poruke da nitko, pa ni dugogodišnji osječki „gospodar života i smrti“ i aktualni saborski zastupnik Glavaš nije nedodirljiv, ova bi presuda bila poticaj da se sagleda zapovjedna odgovornost za brojne druge nerazriješene zločine, komentira Vesna Teršelič.

„Podsjetit ću samo na zločin u Bogdanovcima iz studenog 1991. godine, gdje su ubijani Hrvati i građani Hrvatske albanske i drugih nacionalnosti za koju još uvijek nema optužnice, a mogla bi se složiti optužnica u najmanju ruku za zapovjednu odgovornost - postoji jedna optužnica u Republici Srbiji i još uvijek se čeka hoće li se uspjeti zakazati ročište ili ne – kao i za mnoge druge zločine koji su u Hrvatskoj počinjeni“, zaključuje Vesna Teršelič.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG